Svenska myndigheter ska ge 1 000 praktikplatser till flyktingar.
1 av 4
Svenska myndigheter ska ge 1 000 praktikplatser till flyktingar. - Foto: TT
Detta ska hjälpa de nyanlända att skapa ett nätverk.
2 av 4
Detta ska hjälpa de nyanlända att skapa ett nätverk. - Foto: TT
Och att snabbare lära sig svenska.
3 av 4
Och att snabbare lära sig svenska. - Foto: TT
Uppdraget startar den 1 april.
4 av 4
Uppdraget startar den 1 april. - Foto: TT

Flyktingar ska få praktikplats på svenska myndigheter

​Regeringen ska tvinga myndigheter att ta fram minst 1 000 praktikplatser per år för flyktingar som fått uppehållstillstånd.


Regeringen hoppas att praktiken ska hjälpa flyktingar som fått uppehållstillstånd att komma in på arbetsmarknaden genom att de skapar nätverk och får bättre kunskaper i svenska språket under praktiktiden.

– Vi ser positivt på det här, för det ökar vår möjlighet att få fram praktikplatser. Det öppnar upp, säger Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen, till TT.

Arbetsförmedlingen ansvarar för att förmedla praktikplatserna, och ska hjälpa till att matcha arbetssökande till lämpliga praktikplatser. Uppdraget startar redan den 1 april och ska pågå till den 31 december 2018. Ännu finns ingen plan på Arbetsförmedlingen om hur det hela ska gå till.


För den som är asylsökande finns möjlighet att göra praktik så länge arbetsgivaren skriver avtal med Migrationsverket. För många blir väntan på att en asylansökan ska prövas lång och sysslolös, Migrationsverkets prognos är att den genomsnittliga handläggningstiden kommer att ligga runt två år. Men den som väntar på asyl kommer inte ifråga för de nya statliga praktikplatserna:

– Nej, det här är rätt så omfattande insatser, där försörjningen sköts av den modell som finns via Arbetsförmedlingen, det är etableringsersättningen som gäller. Jag tycker det är rimligt att det här riktar sig till de människor som fått uppehållstillstånd och som kommer att bo här, säger Ardalan Shekarabi, civilminister till TT.


Den första tiden i Sverige, medan flyktingar väntar på beslutet om de beviljas uppehållstillstånd, ligger fokus i stället på att de ska lära sig svenska, Shekarabi exemplifierar med nya insatser där asylsökande erbjuds att delta i svenskundervisning.

Uppdraget gäller nästan alla myndigheter med undantag för några säkerhetsrelaterade myndigheter däribland FRA och Säpo. Inte heller AP-fonder måste ta emot praktikanter, rapporterar Dagens Nyheter.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson värjer sig mot att statsministern och civilministern nu presenterat detta som ett förslag från regeringen.

– Praktikprogram ingick den migrationsöverenskommelse som sex partier ingick i oktober, säger hon till TT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.