Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ytterst få brott begås av flyktingar

Det visar sig att mindre än en procent av alla brott begås av flyktingar.
1 av 3

Det visar sig att mindre än en procent av alla brott begås av flyktingar.

tt bild

Det visar siffror som DN tagit fram.
2 av 3

Det visar siffror som DN tagit fram.

tt bild

3 av 3

tt bild

Nyheter | 09/02/2016 07:17

Vissa verkar tro att flyktingströmmen för med sig en massa brottslighet. Men verkligheten visar något helt annat.

Flyktingar är inblandade i mindre än en procent av de ingripanden som polisen gör i Sverige, visar statistik som Dagens Nyheter tagit fram.

– Om man ser till det stora kollektivet så motsvarar siffrorna normalbilden för polisens ingripanden, säger Thomas Wallberg, på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Anmälningar som rör asylsökande förses av polisen med koden "291". Genom att köra de ärenden som fått koden, mot det totala antalet ärenden som polisen registrerat under samma period, har DN fått fram statistiken.

– Med tanke på den enorma uppmärksamhet som brottsligheten bland nyanlända har fått under det senaste halvåret så låter 1 procent som ganska lite. Det betyder att 99 procent av det som polisen gör inte kan kopplas till nyanlända, säger Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet till DN.