Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
756
reaktioner idag

21-årig kvinna håller på att äta ihjäl sig på godis

Kvinnan som nu är inlagd på ett boende i Malmö har ingen kontroll över sina hungerkänslor. Hon har nu gått upp 48 kilo sedan i somras.

Kvinnan som är 21 år lider av någonting som kallas för Prader Willis syndrom vilket är en medfödd kromosomavvikelse som medför "omåttlig aptit".

– Personer med den här diagnosen saknar förmåga att känna mättnadskänsla. De är hungriga 24 timmar om dygnet. Min dotter kan inte styra detta, det är ett fruktansvärt handikapp, berättar den unga kvinnans mamma till Sydsvenskan.

Fri tillgång till godis på LSS-boende

Kvinnan blev i somras placerad på ett LSS-boende i Malmö. På boendet bor kvinnan tillsammans med äldre och dementa och trots stränga regler från Socialstyrelsen har hon haft fri tillgång till mat och godis. Detta har gjort att hon nu gått upp hela 48 kilo, från 93 kilo till 140 kilo.

Vid något tillfälle handfängslades kvinnan och lyftes ut av sju poliser för att sedan köras till psykakuten.

Avdelningschefen uttalar sig

Susanne Jordal är avdelningschef på LSS-bostäder. Hon säger att problematiken bland annat ligger i att de inte tillåts att låsa dörrarna på boendet.

– Vi får inte låsa dörrar eftersom det är en tvångsåtgärd som vi inte har rätt att göra. Istället måste vi hitta andra möjligheter för att begränsa tillgången till mat. Det är där vi har brustit. Vi har inte hittat rätt metoder, säger hon till Sydsvenskan.

Mamman i sin tur tycker att situationen borde hanteras på ett helt annorlunda sätt.

– När jag träffat henne har jag känt en rädsla över att det inte är hennes födelsedag jag måste planera inför, utan hennes begravning. Hon håller på att ta sitt eget liv genom att äta ihjäl sig.