Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sexbrottsdömd åklagare utredde fall om nakenbilder på unga tjejer

Nästan alla fallen lades ner – senare dömdes åklagaren för våldtäkt mot barn.
1 av 1

Nästan alla fallen lades ner – senare dömdes åklagaren för våldtäkt mot barn.

tt bild

Nyheter | 02/03/2016 07:42

Åklagaren hade hand om flera bilder som visade bröst och underliv på minderåriga tjejer. Senare dömdes han för våldtäkt mot barn.

2012 spreds en mapp med nakenbilder på minderåriga tjejer på nätet. Sammanlagt handlade det om bilder på ungefär 30 tjejer, och många av bilderna visade tjejernas bröst och underliv.

Men när bilderna skulle bedömas av åklagare i Gävle blev det en åklagare som förra hösten dömdes för våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och tjänstefel.

– Det känns som ett svek, jag känner mig jätteäcklad, säger Emma, en av tjejerna som hängdes ut i mappen, och som vid det tillfället bara var 15 år gammal, till Sveriges Radio.

Åklagaren lade ner nästan alla drabbad tjejers anmälningar, samtidigt som polisen gjorde stora fel i sin utredning, skriver SR.

Men Patrik Säflund, chefsåklagare i Gävle, tycker inte att några fel har gjorts.

– Om man tycker att det är något fel med det här så har vi det systemet att man kan begära överprövning av beslutet, säger han till SR.