Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter polisens varning – nu hjälper Martin unga tjejer att komma hem säkert i Östersund

1 av 3

2 av 3

3 av 3

Nyheter | 08/03/2016 18:45

Efter en rad överfall i Östersund vädjade polisen till unga kvinnor att de inte ska vistas ute ensamma. Martin Haake fick nog och valde att hjälpa till.

Sedan den 20 februari har fler och fler anmälningar om oprovocerat våld mot ensamma kvinnor som rört sig utomhus kommit in till polisen i Östersund.

Bland de anmälningar som polisen gått ut med finns ett fall där ett antal 10-åriga flickor ska ha ofredats på busstorget i centrala Östersund. Det ska också bland annat röra sig om två anmälningar där ensamma kvinnor misshandlats och en där en kvinna blivit misshandlad av tre män.

"Gå inte ensam ute"

Efter händelserna gick polisen ut i ett pressmeddelande där de rekommenderade kvinnor att inte röra sig utomhus ensamma under nattetid.

– Det är oroväckande och vi vill mana till försiktighet. Vi rekommenderar människor, speciellt kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten, säger polisområdeschefen Stephen Jerand till Östersundsposten.

Bestämde sig för att hjälpa till

Martin Haake är 32 år gammal och bor i Östersund. När han fick höra om överfallen kände han ett starkt obehag över vad som höll på att hända i hans hemstad.

– Jag kände en sorg över utvecklingen av överfall i Östersund och slogs av samma tanke de flesta får i sådant ögonblick – man borde göra något.

Haake bestämde sig därefter för att skriva ut en status om att han gärna hjälper till för en tryggare tillvaro för kvinnorna i Östersund. En status som snabbt gick viral.


Hur kommer det sig att du kom på idén?

– Jag besitter inte resurser för något i betydligt större skala. Men att avsätta min egna privata tid för ge en kvinna en känsla av trygghet vid att göra hon sällskap till dörren kan jag absolut göra. Vem man än är så ska man kunna gå hem utan att vara otrygg. Förhoppningsvis kan mitt erbjudande hjälpa någon/några att känna trygghet.

Trodde du att statusen skulle få det genomslag den fick?

– Jag vill egentligen inte ha någon slags uppmärksamhet, utan bara att tjejer ska kunna gå hem utan att känna sig otrygga, avslutar han.

Känner du dig otrygg när du går ensam hem?