Kostnaden för p-piller skiljer sig stort beroende på län.
1 av 3
Kostnaden för p-piller skiljer sig stort beroende på län. - Foto: TT / Emojipedia
Staten subventionerar en del p-piller, men annars bestämmer landstingen själva vad p-piller ska kosta för personer över 18 år.
2 av 3
Staten subventionerar en del p-piller, men annars bestämmer landstingen själva vad p-piller ska kosta för personer över 18 år. - Foto: TT
Statens subventioner gäller dock bara personer upp till och med 26 år.
3 av 3
Statens subventioner gäller dock bara personer upp till och med 26 år. - Foto: TT

Kan du få gratis p-piller? Det här gäller där du bor

Priset på preventivmedel varierar stort mellan olika landsting i Sverige. På vissa platser är p-piller gratis och på andra platser är de riktigt dyra.


Många unga använder sig av p-piller som preventivmedel. När det fungerar är det ofta smidigt och dessutom ett säkert sätt att undvika att bli gravid.

Men vad kostar egentligen p-piller? Vi har tagit reda på priset för p-piller i olika landsting. Det skiljer sig nämligen rejält beroende på vart i landet du bor.

Det finns däremot en del regler som gäller i hela landet. Personer under 18 får gratis p-piller och för personer upp till 25 års ålder har staten subventionerat, alltså sänkt priset, på vissa märken. Vilka p-piller som ingår i den här läkemedelsförmånen kan du läsa om i slutet av artikeln.

Hur mycket skiljer det sig? Jo, till exempel i Norrbottens läns landsting är alla preventivmedel gratis medan det på många platser kostar 100 kronor per år, förutsatt att du tar de p-piller som ingår i läkemedelsförmånen.

Måste du byta till ett märke som staten inte valt att subventionera kan det kosta flera hundra kronor om året.

Här kan du läsa om priserna i just ditt län:

Landstinget Blekinge

I Blekinge är preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen gratis för personer upp till 25 år. Här är även dagen efter-piller gratis.

Vill du ha andra typer av preventivmedel kan du som är ung hämta kondomer gratis på ungdomsmottagningar. Vill du ha pessar eller kopparspiral finns det också gratis.

Övriga preventivmedel som inte ingår den subvention som staten står bakom har fullt pris.> ( width="100%">

Stockholms läns landsting

De preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen är extra billiga här, men inte gratis. Vill du ha p-piller för ett år kostar det 100 kronor, för tre månader 25 kronor.

Pessar och kopparspiral är gratis och kondomer finns att hämta på ungdomsmottagningar för den som är ung.

Övriga preventivmedel som inte ingår den subvention som staten står bakom har fullt pris.

Landstinget i Uppsala län

Fram tills du fyller 26 kan du får billigare p-piller här. De piller som är subventionerade av staten kostar 100 kronor för ett år. De p-piller som däremot inte ingår i subventionerna har fortfarande fullt pris.

Vill du ha kopparspiral får du det gratis medan hormonspiral och implantat, som p-stav, kostar 350 kronor.

I Uppsala finna det dock ett förslag om att göra preventivmedel gratis.

Landstinget Sörmland

Du som är upp till och med 25 år kan få billiga preventivmedel här. De preparat som ingår i läkemedelsförmånen kostar 100 kronor per år.

Vill du däremot ha p-piller som inte omfattas av det får du betala fullt pris.

Region Östergötland

Preventivmedel inom läkemedelsförmånen är billigare för dig som är 25 år eller yngre. Kostnaden är 100 kronor för ett år, 25 kronor för tre månader.

Hormonspiral och implantat, som p-stav, kostar 100 kronor.

Läkemedel som inte omfattas av läkemedelsförmånen har fullt pris.

Region Jönköpings län

Här är de p-piller som ingår i läkemedelsförmånen billigare för personer till och med 25 år. Förbrukning för ett år kostar 100 kronor och tre månader 25 kronor.

Den som vill ha p-piller som inte ingår i läkemedelsförmånen får betala fullt pris.


Region Kronoberg

Är du 25 år eller yngre behöver du bara betala 100 kronor per år för p-piller som ingår i läkemedelsförmånen, för tre månader kostar det 25 kronor.

Preventivmedel med längre effekt, så som spiral eller p-stav kostar 100 kronor. I Region Kronoberg är det även nedsatt pris på Nuvaring.

Andra preparat som inte ingår i läkemedelsförmånen får du betala fullt pris för.

Landstinget i Kalmar län

Även i Kalmar gäller de subventioner som staten står för. Upp till och med 25 år är kostnaden för p-piller 100 kronor för ett år och 25 kronor för tre månader.

Här är det dock möjligt att även få piller som inte ingår i läkemedelsförmånen till ett billigare pris, men det gäller bara i enskilda fall.

Region Gotland

Gotland har som många andra län en kostnad på 100 kronor för ett års bruk av p-piller. För tre månader kostar det 25 kronor. Även här rör det dock endast det preparat som ingår i läkemedelsförmånen, de andra får du betala fullt pris för.

Preventivmedel som gäller en längre tid, till exempel spiral eller p-stav, kostar 100 kronor.

En grej som sticker ut på Gotland är att du här får hämta gratis p-piller om du har frikort.

Region Skåne

I Skåne är alla p-piller som ingår i läkemedelsförmånen helt gratis för alla personer upp till och med 25 år.

De som inte ingår i läkemedelsförmånen får du dock betala för.

Region Halland

Du som är mellan 18 och 25 år betalar 100 kronor per år för p-piller som ingår i läkemedelsförmånen. Är du äldre än så eller vill ha andra p-piller får du betala mer.

Är du under 18 år är samma p-piller och andra preventivmedel gratis.

Västra Götalandsregionen

Som i många andra regioner kostar preventivmedel hundra kronor om året här, för alla upp till och med 25 år. Den som är under 18 får gratis p-piller. Det gäller förstås bara de subventionerade pillren.

Det kan dessutom vara möjligt att få pessar, kondomer och spiral gratis.

Landstinget i Värmland

De p-piller som subventioneras av staten kostar 100 kronor per år för personer upp till och med 25 år. De som är under 26 kan dessutom få gratis kondomer.

Oavsett ålder är dagen efter-piller, kopparspiral och pessar gratis.

Region Örebro län

Här är alla subventionerade p-piller grattis och landstinget har även beslutat att ta bort avgiften på Nuvaring för personer upp till och med 25 år.

Om du inte kan använda något av de subventionerade p-pillren kan du eventuellt få sänkt pris på några andra, men det bedöms individuellt.

Landstinget Västmanland

Här kostar de p-piller som ingår i läkemedelsförmånen 100 kronor per år för personer upp till 25 år. I det här landstinget är även Nuvaring och billigare, trots att de inte ingår i statens subventioner.

Den som vill ha andra hormonella preventivmedel som inte ingår i högkostnadsskyddet får betala det själv.

Landstinget Dalarna

Är du under 26 år får du betala högst 200 kronor per år för p-piller som ingår i läkemedelsförmånen. Vill du ha andra preventivmedel än de som subventioneras får du betala själv.

Kondomer delas dock ut gratis till personer upp till och med 25 år.

Region Gävleborg

P-piller som ingår i läkemedelsförmånen kostar 100 kronor per år för personer som är under 26 år. Hormonspiral och p-stav kostar också 100 kronor, trots att de räcker längre.

Kopparspiral är helt gratis.

Landstinget Västernorrland

För personer under 26 år kostar de p-piller som ingår i högkostnadsskyddet 100 kronor om året, eller 25 kronor per kvartal.

Andra p-piller får en betala fullt pris för.

Region Jämtland Härjedalen

Här är alla preventivmedel subventionerade, även de som inte ingår i läkemedelsförmånen. De är inte grattis men som mest kan preventivmedel kosta 100 kronor per år, eller 25 kronor för ett halvår.


Västerbottens läns landsting

Samma p-piller som är subventionerade av staten kostar här 100 kronor, eller 25 kronor för tre månader, för personer upp till och med 25 år.

Andra p-piller som inte ingår i skyddet får en betala för själv.

Norrbottens läns landsting 

Här är alla preventivmedel gratis. Landstinget i Norrbotten har tagit beslut om fria preventivmedel för alla upp till och med 26 år.

Med andra ord behöver du inte betala för något av dessa preparat: p-piller, minipiller, p-stav, spiral, p-spruta, p-låster eller p-ring (Nuvaring).

Här är hela listan på de preventivmedel som subventioneras av staten:

Abelonelle 28

Amorest 28

Anastrella 28

Azalia

Cilest®

Cilest® 28

Cleodette

Cleodette 28

Cleonita

Cleosensa

Cleosensa 28

Daylette

Depo-Progevera

Depo-Provera®

Desogestrel Orifarm

Desogestrel Sandoz

Desogestrel STADA

Desogestrel Teva

Eloine

Erlibelle

Estrelen

Estron

Gestrina

Jaydess

Levosert

Midiana

Midiana 28

Mirena

Nexplanon

Nexplanon®

Orthonett® Novum

Prionelle

Prionelle 28

Qlaira (Subventioneras inte enbart för kontraception)

Rigevidon 28

Rosal 28

Trinovum®

Trinovum® 28

Trionetta®

Trionetta® 28

Vinelle

Zarelle

Zelle

Zellmine

Zellmine 28

Zellminelle

Zellminelle 28





/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde p-piller kosta lika mycket för alla?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.