Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Föräldrarna sökte psykiatrisk vård för den terrormisstänkte 20-åringen

- 08/04/2016, 14:51
Terrormisstänkte 20-åringen handlar bombingredienser.
1 av 3

Terrormisstänkte 20-åringen handlar bombingredienser.

polisen

Kvitto på flygbiljett som visar Aydins resa från Stockholm, till Rom, Aten och vidare till Rhodos.
2 av 3

Kvitto på flygbiljett som visar Aydins resa från Stockholm, till Rom, Aten och vidare till Rhodos.

Polisen

Han gjorde ett nytt försök att ta sig till Istanbul några dagar i senare.
3 av 3

Han gjorde ett nytt försök att ta sig till Istanbul några dagar i senare.

Polisen

Mamman uttryckte stor oro för sonen i polisförhör.

20-årige Aydin Sevigin frihetsberövades i februari och åtalades igår för misstankar om förberedelser till terroristbrott. I ett vittnesförhör med polisen under samma månad uttryckte hans mamma sin oro för sonen som har pågått under längre tid.

Försvann plötsligt

I juni försvann Aydin plötsligt och anmäldes försvunnen. Några dagar senare meddelades att han var oskadd och befann sig i Rhodos för att senare åka till Turkiet. Några dagar senare försökte han ta sig till Istanbul men blev han stoppad av den turkiska polisen och skickades hem till Sverige. Vid båda tillfällena hade han bara enkelbiljetter. Fastän hans pappa var i Turkiet vid båda tillfällena är hans mamma orolig att det inte var därför han åkte ner. Hans släkt visste heller inte att han skulle komma.

Innan Aydin försvann började han plötsligt be. Familjen är muslimer, men inte praktiserande, och helt plötsligt började han ta religionen väldigt seriöst. Vid ett tillfälle efter resorna till Turkiet ska han ha uttryckt att han vill dö och komma till paradiset. Det oroade familjen.

Hade en bra uppväxt – men blev ensam

Aydin Sevigin växte upp utanför Stockholm och beskrivs av sin mamma som en snäll och kärleksfull person. Barndomen var bra fram till att föräldrarna skiljde sig och han miste kontakten med sina vänner. Därefter blev han dåligt behandlad i olika skolor och umgicks inte med någon privat. Både mamman och farbrodern beskriver honom som ensam.

Efter att han hade gått ut gymnasiet saknade Aydin arbete under en längre period. Det var först när han kom in på busschaufförsutbildningen som mamman började se en positiv förändring hos honom.

Efter de plötsliga resorna till Turkiet sökte Aydins föräldrar psykiatrisk vård för honom. Mamman beskriver de fem senaste månaderna, innan förhöret ägde rum, som att Aydin mådde dåligt. Hon anser att de borde ha gjort mer för honom tidigare, eftersom han var så ensam efter skilsmässan.

Nekar till brott

I ett av polisförhören med Aydin berättar han att han har varit praktiserande muslim sedan ett år tillbaka. Genom han webbhistorik har polisen kunnat se att han googlat på explosiva material, IS, bombningar och hur man tillverkar en bomb. Aydin vill inte berätta varför han har sökt på det.