Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför lånar Laura, 19, ut sin balklänning till helt okända personer

- 25/04/2016, 16:22 -
Utlåning av balklänning
1 av 3

Laura lånar ut sin balklänning till de som inte har råd

Privat foto

Utlåning av balklänning
2 av 3

Laura Wallin i den klänning som lagts upp för lån på facebook

Privat foto

Utlåning av balklänning
3 av 3

Linda Wallin

Privat foto

Att gå på studentbal eller skolbal kan vara en kostsam historia. Det ska vara glitter och glamour, håruppsättningar, smink, dyra smycken, skor och framför allt nya, dyra kläder. Men det är inte alla som har råd med det. Det vill hashtagen #projektbalsolidaritet ändra på.

Linda Wallin, 42, från Linköping är en av alla som slutit upp bakom hashtagen #Projektbalsolidaritet där folk lånar ut sina balklänningar till studenter som själva inte har möjlighet att köpa en ny balklänning.

– Det som gör mig särskilt förbannad är att det är just prylar och pengar som får folk att inte kunna gå på bal, säger hon.

Lindas dotter Laura Wallin, 19, är också positiv till projektet.

– Jag tycker det är en toppenidé då det är många inte har möjlighet att lägga ut flera tusen men som ändå vill gå på bal. Och det är klart att alla som vill ska få möjligheten, säger hon.

Det var en kommentar från en niondeklassare på Instagramkontot @klasshat som startade #Projektbalsolidaritet. Personen som kommenterat berättade att den tänkte strunta i skolbalen eftersom dennes mamma hade väldigt dålig ekonomi just då.


Linda Wallin känner igen sig, hon var tidigare en av de föräldrar som vred och vände på varenda krona.

– Jag fick skjuta upp att betala elräkningarna när barnen behövde vinterjackor, berättar hon.

Hon kom i kontakt med #Projektbalsolidaritet genom en artikel från Aftonbladet och kände direkt att hon ville bidra. Hon lade snabbt ut en bild på Lauras balklänning från förra året och erbjöd sig också att leverera den till personen som vill låna, så länge det är i Linköpingsområdet.

Linda berättar att hon känner sig arg över att den svenska skolan inte är helt kostnadsfri i verkligheten, även fast lagen säger att den ska vara det.

– Att betala för klassresor, matsäck eller balklänningar är omöjligt för vissa. Men det är sjukt att barn ska behöva känna sig utanför på grund av det.

Hon fortsätter:

– Det är inte heller kul att vara föräldern som tvingas se sitt barn nekas det den vill, det ger fruktansvärt dåligt samvete.

Än så länge är det ingen som hört av sig och vill låna Lauras klänning. Men Linda hoppas att den ska bli utlånad.

– Det kanske kan kännas pinsamt att låna en klänning av en främling, men om någon vill och behöver så blir jag bara glad om de hör av sig.

Även Laura hoppas att klänningen ska bli utlånad.

– Det känns bra att kunna bidra till en bra sak och jag har absolut inget emot att låna ut min klänning, säger hon.

Ska du gå på studentbal?