Torsdag 30 Jun
Stockholm

Varuhuset slutar dela upp barns kläder efter kön – folk på nätet kan inte hantera det

Åhléns slutar dela upp sina barnkläder i tjej- och killavdelning.
1 av 3
Åhléns slutar dela upp sina barnkläder i tjej- och killavdelning. Foto: TT
Nu kommer du kunna köpa alla kläder efter storlek istället för kön, något inte alla uppskattar.
2 av 3
Nu kommer du kunna köpa alla kläder efter storlek istället för kön, något inte alla uppskattar. Foto: TT
Åhléns har fått massiv kritik under dagarna för sitt nya förslag.
3 av 3
Åhléns har fått massiv kritik under dagarna för sitt nya förslag. Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Kommentarsfälten spårade ur efter att Åhléns gått ut med uppgiften att de tänker göra om tjej- och killavdelningarna.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kvällsposten rapporterade tidigare i april om Lina Rudins blogginlägg där hon kritiserade Åhléns för sina strikt uppdelade tjej- och killavdelningar. Efter kritiken mot Åhléns har varuhuskedjan nu bestämt sig för att skrota konceptet med kill- och tjejavdelning till hösten, precis som bland annat BR Leksaker och Toys R Us tidigare gjort. Från och med då är det tänkt att alla varuhus bara ska ha barnavdelningar med kläder sorterade efter storlek.

Reaktionerna på nätet var starka. Många var positiva:
Men många kände sig också missnöjda med beslutet. Upprörda röster höjdes som menade att Åhléns vikt ner sig för pressen från “pk-feministerna” och “genusextremisterna”. Man klagade också över att det blir svårare och mer tidskrävande att hitta passande kläder till barnen på grund av beslutet. Hoten om bojkott rasade också in.
Folk frågade också varför Åhléns valt att lyssna på, vad de som kommenterar anser är, en minoritet av de svenska föräldrarna. Några undrade också över när Åhléns kommer ta bort herr- och damavdelningarna.John är en av de kritiska föräldrarna som kommenterat Åhléns förändring. Han förklarade sitt misstycke såhär:

– Barn behöver inte förvirring runt vilka de är eller vilka roller man och kvinna har. Frågor som vad en kvinna eller man är och vilka deras roller skall vara är ”vuxenfrågor”. Det enda syftet jag kan se här är att befrämja en radikalfeministisk agenda. Förslaget visar på en omogenhet hos den som kom på det och det är tveksamt om en sådan människa är lämplig att alls ha vårdnaden om något barn, säger han till Nya Dagbladet.

Även Sara som har en flickig och sportig 9-årig dotter tycker förslaget är dåligt.

– Jag tycker så synd om dessa barn som inte får vara sig själva, utan skall tvingas in i en genuskorrekt mall av sina föräldrar. Tragiskt och är en form av barnmisshandel, säger hon till Nya Dagbladet.

Åhléns har ännu inte bemött kritiken.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.