Torsdag 26 Maj
Stockholm

Beskedet: Löneökningar för en halv miljon kommunalarbetare

I årets stora avtalsrörelse fanns en halv miljon kommunarbetare kvar.
1 av 3
I årets stora avtalsrörelse fanns en halv miljon kommunarbetare kvar. Foto: Maja Suslin/TT
För dem var ett nytt löneavtal tvunget att träffas innan natten till sista april.
2 av 3
För dem var ett nytt löneavtal tvunget att träffas innan natten till sista april. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Nu är det gjort efter att LO-facket Kommunal och Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommit överens. Detta meddelades under en pressträff på fredagseftermiddagen.
3 av 3
Nu är det gjort efter att LO-facket Kommunal och Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommit överens. Detta meddelades under en pressträff på fredagseftermiddagen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kommunal och SKL är överens. Och undersköterskorna är de stora vinnarna.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I årets stora avtalsrörelse fanns en halv miljon kommunarbetare kvar. För dem var ett nytt löneavtal tvunget att träffas innan natten till sista april. Nu är det gjort efter att LO-facket Kommunal och Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommit överens. Detta meddelades under en pressträff på fredagseftermiddagen.

– Kommunal har i dag träffat ett historiskt avtal för jämställda löner. Alla medlemmar får reallöneökningar. Särskilt undersköterskorna får en ökning, sade Kommunals ordförande Anneli Nordström vid pressträffen.

Löneökningen för Kommunals medlemmar blir 520 kronor i månaden för alla utom utbildade undersköterskor – de får 1 020 kronor under det första året.

Undersköterskorna får även under de följande åren extra ökningar. De får 180 kronor extra under år två, och 150 kronor extra under det tredje året.

Avtalet är på tre år, vilket skiljer sig från de andra avtalen som träffats under den här avtalsrörelsen, som varit kortare.

Efter beskedet kom reaktioner om det nya avtalet i sociala medier:

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela