Söndag 25 Sep
Stockholm

Prinsessan Sofia har startat hemligt företag – ingen vet vad det är

Prinsessan Sofia avslöjas bedriva hemligt bolag.
1 av 3
Prinsessan Sofia avslöjas bedriva hemligt bolag. Foto: TT
Prinsessan Sofia bredvid prinsessan Madeleine som är involverad i maken Chris O'Neills bolag.
2 av 3
Prinsessan Sofia bredvid prinsessan Madeleine som är involverad i maken Chris O'Neills bolag. Foto: TT
Prinsessan Sofia och prins Carl-Philip blev nyss föräldrar.
3 av 3
Prinsessan Sofia och prins Carl-Philip blev nyss föräldrar. Foto: TT

I november startade Sofia företaget SKB Sweden AB. Men ingen på Hovet kände till företaget, trots att slottet är företagets postadress, avslöjar Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I styrelsen för Sofias företag sitter hennes pappa Erik Hellqvist och lillasyster Sara Hellqvist. Prisessan Sofia själv står inte i registeringshandlingarna, men företaget är registrerat på H.M. Konungens Hovförvaltning Kungl. Slottet.

När Aftonbladet tog kontakt med hovet var det ingen som kände till bolaget. Pressekreteraren Daniel Urso var tvungen att kolla internt.

– Detta är ett alldeles nystartat aktiebolag. Det är precis som du säger att styrelsen utgörs av Erik och Sara Hellqvist, bekräftar ekonomichefen på Hovstaterna Jan Lindman till slut.

Enligt tradition ska en kunglig person inte sitta i styrelsen för ett bolag eller ha ett organansvar.

– Vi vill inte att man ska utsättas för att misstänkas för att inte vara neutral. Man ska stå obunden till olika intressen. Det är vår bedömning att det är viktigt att en kunglig person är obunden, förklarar Lindman.

Joakim Nergelius som är professor i konstitutionell rätt vid Örebro Universitet säger att grundlagen är luddig, men säger tydligt att kungligheter varken ska sitta i eller äga bolag.

– Det kan påverka deras objektivitet och oberoende. Då kan de gynna vissa bolag där de har intressen. Det ligger i sakens natur att de inte ska ta några ovidkommande hänsyn, och vissa bolag ska inte kunna få favörer genom att kungligheter gör reklam och promotar deras verksamhet, förklarar han för Aftonbladet.

Enligt Lindman har Sofia ett passivt ägande, men äger hundra procent av aktierna. Ingen vet inte riktigt vad företaget ska användas till. Enligt handlingarna till Bolagsverket som Aftonbladet har tagit del av nämns konsultverksamhet inom ledarskap och affärsutveckling, försäljning inom textil- och konfektionsbranschen och förvaltning av fast och lös egendom.

Prinsessan Madeleine är delägare och vice ordförande i maken Chris O'Neills bolag. Prins Daniel lämnade sina styrelseuppdrag inför giftermålet med Victoria, men står kvar som delägare.

Ska kungligheter få driva företag?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.