Prinsessan Sofia avslöjas bedriva hemligt bolag.
1 av 3
Prinsessan Sofia avslöjas bedriva hemligt bolag. - Foto: TT
Prinsessan Sofia bredvid prinsessan Madeleine som är involverad i maken Chris O'Neills bolag.
2 av 3
Prinsessan Sofia bredvid prinsessan Madeleine som är involverad i maken Chris O'Neills bolag. - Foto: TT
Prinsessan Sofia och prins Carl-Philip blev nyss föräldrar.
3 av 3
Prinsessan Sofia och prins Carl-Philip blev nyss föräldrar. - Foto: TT

Prinsessan Sofia har startat hemligt företag – ingen vet vad det är

I november startade Sofia företaget SKB Sweden AB. Men ingen på Hovet kände till företaget, trots att slottet är företagets postadress, avslöjar Aftonbladet.


I styrelsen för Sofias företag sitter hennes pappa Erik Hellqvist och lillasyster Sara Hellqvist. Prisessan Sofia själv står inte i registeringshandlingarna, men företaget är registrerat på H.M. Konungens Hovförvaltning Kungl. Slottet.

När Aftonbladet tog kontakt med hovet var det ingen som kände till bolaget. Pressekreteraren Daniel Urso var tvungen att kolla internt.

– Detta är ett alldeles nystartat aktiebolag. Det är precis som du säger att styrelsen utgörs av Erik och Sara Hellqvist, bekräftar ekonomichefen på Hovstaterna Jan Lindman till slut.

Enligt tradition ska en kunglig person inte sitta i styrelsen för ett bolag eller ha ett organansvar.

– Vi vill inte att man ska utsättas för att misstänkas för att inte vara neutral. Man ska stå obunden till olika intressen. Det är vår bedömning att det är viktigt att en kunglig person är obunden, förklarar Lindman.

Joakim Nergelius som är professor i konstitutionell rätt vid Örebro Universitet säger att grundlagen är luddig, men säger tydligt att kungligheter varken ska sitta i eller äga bolag.

– Det kan påverka deras objektivitet och oberoende. Då kan de gynna vissa bolag där de har intressen. Det ligger i sakens natur att de inte ska ta några ovidkommande hänsyn, och vissa bolag ska inte kunna få favörer genom att kungligheter gör reklam och promotar deras verksamhet, förklarar han för Aftonbladet.

Enligt Lindman har Sofia ett passivt ägande, men äger hundra procent av aktierna. Ingen vet inte riktigt vad företaget ska användas till. Enligt handlingarna till Bolagsverket som Aftonbladet har tagit del av nämns konsultverksamhet inom ledarskap och affärsutveckling, försäljning inom textil- och konfektionsbranschen och förvaltning av fast och lös egendom.

Prinsessan Madeleine är delägare och vice ordförande i maken Chris O'Neills bolag. Prins Daniel lämnade sina styrelseuppdrag inför giftermålet med Victoria, men står kvar som delägare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska kungligheter få driva företag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.