Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anledningen till att du inte ska grilla balkongen

- 06/05/2016, 15:47 -

Sommaren är här och vad är bättre än en grillad köttbit? Inte mycket, men om du bor i en lägenhet bör du tänka om innan du börjar grilla på balkongen.

Att grilla kött, grönsaker, halloumi och kyckling på sommaren kan vara något av det bästa som finns. Och eftersom att sommarvärmen är här och grillvädret likaså är det många som väljer att grillar. Men det finns ett ställe som du absolut inte får grilla på. Vet du vilket?

Det är självklart balkongen som vi pratar om. Men varför är det egentligen så?  

Nyheter24 ringde upp Christer Nordström som är presstalesperson hos polisen i Uppsala för att reda ut vad man riskerar för straff om man skulle göra det förbjudna, det vill säga att tända grillen på balkongen.

– Oj, oj, att grilla på balkongen kan man straffas för. Det kan leda till både böter och fängelse, det är ett väldigt allvarligt brott, säger Nordström till Nyheter24.

Anledningen till att det är så högt straff är bland annat på grund av att spridningsrisken är så pass stor om något skulle fatta eld och således skulle även människor fara illa.

– Hela bostaden kan brinna ner och någon kan till och med brinna inne, fortsätter Nordström.

Grillspett på en grill

Grillning är härligt på sommaren, men det gäller att se upp så att det inte börjar brinna. Bildkälla: AP


Även om det oftast är brandkåren som nästan alltid kommer först till platsen om det börjar brinna så är inte polisen långt bakom. Efter att brandkåren släckt branden så börjar polisen sitt arbete med att ta reda på hur branden egentligen har startat.

Men det här ska självklart inte skrämma bort dig från att grilla, varken på sommaren eller vintern, men tänk på var du väljer att grillar. För även om det kanske är bekvämt att dra igång grillen direkt på balkongen så är det ju självklart inte värt ett människoliv. Ta i stället en promenad till närmsta park och grilla där. 

Gillar du att läsa om mat? Då kanske du också vill läsa om vilken meny som chefen på McDonalds aldrig skulle beställa eller om skolan som fixade grillfest när strömmen gick.

Mat
Ska du grilla i sommar?