Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här pekar busschauffören finger åt Zara, 26 – för att hon pratade i telefon

- 19/05/2016, 14:24
Busschauffören pekade finger åt Zara efter att ha skrikit åt henne.
1 av 3

Busschauffören pekade finger åt Zara efter att ha skrikit åt henne.

Privat

Busschauffören log och pekade finger medan Zara fotade registreringsskylten.
2 av 3

Busschauffören log och pekade finger medan Zara fotade registreringsskylten.

Privat

Nu vill Zara ha kompensation för chaufförens otrevliga bemötande.
3 av 3

Nu vill Zara ha kompensation för chaufförens otrevliga bemötande.

Privat

Zara var på väg hem från jobbet när busschauffören började skrika åt henne. När hon sedan gått av bussen pekade chauffören finger åt henne, medan han körde iväg.

Det var under tidsdagseftermiddagen som Zara var på väg hem från jobbet i stan med buss nummer 177 mot Mörby centrum. Under resan pratade hon i headset med en vän.

– Tydligen pratade jag högre än vad jag trodde, för plötsligt skriker busschauffören "Ta ur dina hörlurar! Nu!", berättar hon för Nyheter24.

Zara tog då ur hörlurarna och busschauffören fortsatte med att säga "Bra! Och så sätter du aldrig in dem igen. Alla hör vad du säger eftersom du pratar så jävla högt".

Enligt Zara ska alla andra passagerare ha verkat helt oberörda. När bussen sedan fortsatte köra vinklade chauffören ner den backspegel som finns för att se bakåt i bussen så att han kunde sitta och titta på Zara resten av resan.

Pekade finger

När Zara äntligen gick av bussen i Solna strand tänkte hon fotografera registreringsnumret för att kunna ringa SL:s kundtjänst.

När hon var klar tittade upp såg hon att chauffören satt och log mot henne innan han lyfte handen och pekade finger mot Zara.

Privat

– Jag tänkte bara att "det här är ju helt sjukt" och tog en bild. Jag kände mig jätteupprörd en lång stund efteråt, berättar hon.

När hon sedan ringde upp SL:s kundtjänst bad hon om att få prata med någon ansvarig, men istället blev hon ombedd att skicka in bilderna.

– Jag har blivit trakasserad av en anställd och det finns ingen ansvarig jag får prata med eller någon form av kompensation, och det betalar jag alltså drygt 800 kronor i månaden för. Jag hade hellre spolat ner pengarna i toaletten, säger Zara.

Bo Lantz är personalansvarig på Arrivas depå i Ekerö, han tycker inte att busschaufförens beteende är acceptabelt.

– Det är naturligtvis inte det minsta acceptabelt. När man arbetar med service kan man inte skrika på personer.

Han berättar att bolaget får in mellan fem och femton synpunkter om dagen och att alla behandlas. Om det gäller chaufförer så försöker de alltid spåra vilken chaufför det rör. Sedan tas personen i fråga in för ett samtal där chauffören kan berätta vad som hänt ur dennes synvinkel.

– Jag har hittat chauffören på bilden, och jag har faktiskt haft honom inne för en liknande incident tidigare. Det vi kommer göra nu är dels att ingöra diciplinåtgärder och föra ett resonemang där vi kan enas om att det var ett beteende som inte bör upprepas, säger Bo Lantz.


Polisanmälan

Anledningen till att Zara inte kunde komma i kontakt med depån själv förklarar Bo Lantz med att depåerna inte har några egna resurser för att ta de samtalen.

– Det är SL som har valt att ha det så, men det viktigaste för mig nu är ju att komma i kontakt med henne, säger han.

Och om Zara vill kompenseras för händelsen är det enda sättet för henne i dagsläget att polisanmäla det inträffade förklarar Bo Lantz.

– Men tyvärr är det ofta svårt att hitta vittnen, det vet vi av erfarenhet när vi har haft omvända situationer och resenärer har utsatt vara chaufförer för hot, förklarar han.

Zara själv anser att Arrivas och SL:s service är undermålig.

– Att folk kan behandlas illa av SL:s anställda utan någon som helst kompensation när det är en tjänst vi betalar för är under all kritik. Det här hade inte varit acceptabelt i någon annan bransch.

Zara heter egentligen något annat.