Tisdag 15 Jun
Stockholm

Rysslands hån mot teorin om mastsabotaget: "Känns inspirerad av James Bond"

Ryssland hånar nu experternas teori om att Ryssland ligger bakom mastsabotagen. De tycker det låter som en James Bond-inspirerad teori.
1 av 3
Ryssland hånar nu experternas teori om att Ryssland ligger bakom mastsabotagen. De tycker det låter som en James Bond-inspirerad teori. Foto: Montage
Även om det kan finnas fler möjliga förklaringar till vad som skett den senaste tiden tycker terrorforskaren Hans Brun i vilket fall att Ryssland är "uppenbart ämne för spekulation".
2 av 3
Även om det kan finnas fler möjliga förklaringar till vad som skett den senaste tiden tycker terrorforskaren Hans Brun i vilket fall att Ryssland är "uppenbart ämne för spekulation". Foto: TT Nyhetsbyrån
Masten i Borås som saboterades i söndags.
3 av 3
Masten i Borås som saboterades i söndags. Foto: TT NYHETSBYRÅN

​Nyheter24 har tidigare skrivit att flera experter riktar misstankar om mastsabotagen mot Ryssland – nu hånas de av ryska ambassaden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Säkerhetspolisen såg redan i april 2014 en förhöjd rysk underrättelseverksamhet. Ett halvår senare pågick ett intensivt sökande efter en rysk ubåt i Stockholms skärgård.

Därefter har det varit driftstörningar hos SOS alarm, stopp i flygtrafiken på grund av kommunikationsproblem och SJ:s bokningssystem har legat nere. Och så är det de saboterade mästarna, som är kopplade till räddningscentralens kommunikationssystem Rakel.

Terrorforskaren Hans Brun och Joakim von Braun, som är expert på säkerhet, IT och underrättelse, har båda pekat misstankar mot Ryssland.

– Ryssarna har gått tillbaka lite till kalla kriget-beteende och jag tror att det oroar många. Sedan om det är sant tror jag är omöjligt att avgöra i detta fall och man måste nog låta polisen utreda, sa Hans Brun till Expressen.

Nu hånas Hans Brun av Rysslands ambassad på deras Facebooksida. De beklagar sig över att en person “som utser sig vara en seriös oberoende analytiker” ställer sig bakom “konspiratoriska teorier.”

“Vad Hans Brun hänsynslöst påstår är att den mest sannolika orsaken till incidenten är ett sabotage arrangerat av främmande länder och som huvudsabotören utser han Ryssland.”

De skriver att historien mest verkar inspirerad av en James Bond-film.

“Vi anser att Hans Brun bör avstå från att tävla med sina militära kollegor i antirysk mytbildning utan att leta efter svar på verkliga utmaningar och problem, vilka fordrar i första hand en objektiv bedömning och dialog” skriver de på sin Facebooksida.


Kommentera
Kopiera länk
Dela