Bunkern Hugo är till salu.
1 av 10
Bunkern Hugo är till salu. - Foto: Fortifikationsverket
Den har två plan.
2 av 10
Den har två plan. - Foto: Fortifikationsverket
Den ligger mitt i skogen.
3 av 10
Den ligger mitt i skogen. - Foto: Fortifikationsverket
Det tillkommer 7 395 kvadratmeter mark
4 av 10
Det tillkommer 7 395 kvadratmeter mark - Foto: Fortifikationsverket
Insidan.
5 av 10
Insidan. - Foto: Fortifikationsverket
Insidan.
6 av 10
Insidan. - Foto: Fortifikationsverket
Insidan.
7 av 10
Insidan. - Foto: Fortifikationsverket
Toaletter.
8 av 10
Toaletter. - Foto: Fortifikationsverket
Insidan.
9 av 10
Insidan. - Foto: Fortifikationsverket
Bunkern ligger 1,5 mil från Ängelholm.
10 av 10
Bunkern ligger 1,5 mil från Ängelholm. - Foto: Fortifikationsverket

Rädd för undergången? – Nu kan den här underjordiska bunkern bli din

​Har du någonsin funderat på vart du ska ta vägen om ryssen slår till?

Eller hur du ska säkra ditt hus från zombies eller från så kallade white walkers?

Då kan det här stället vara perfekt för dig.


Drygt 1,5 mil öster om Ängelholm kan du köpa en underjordisk bunker på 800 kvadratmeter med 7 395 kvadratmeter mark. Det finns helt enkelt gott om utrymme för din armé att säkra upp ett försvar.

Betongbyggnaden, som kallas Hugo, ser ut att vara taget från en säsong av The Walking Dead. Den byggdes troligen i slutet på 1970- eller början på 1980-talet som en civilförsvarsbunker, mitt under kalla kriget. Under den tiden låg krig i luften och alla nybyggda bostadshus skulle ha bunkrar. Den här bunkern skulle troligen finnas till för kommunen eller länsstyrelsen.

– Den byggdes för att verka i fall av kris, och skulle vara atombombssäkrad. Sen kan man fundera på om den verkligen är det eller inte, säger Karl-Martin Svärd, som är projektledare på Fortifikationsverket, till Nyheter24.

Fortifikationsverket tog över byggnaden från kommunen och har sedan dess hyrt ut den till försvarsmakten. Men nu behövs den inte, och är alltså till salu. På deras hemsida skriver de att bunkern finns i “bra ostört läge.” Den har dessutom två intågar, en reservutgång, värmesystem och egen elförsörjning.

Vem kan tänkas köpa den?

– Det är en väldigt bra fråga. Det är väldigt många spännande personer som hör av sig. Personer som vill ha det som privat boende, en del i kombination med privat firma och fastighetsägare.

Hur mycket kommer den säljas för?

– Vi försöker inte nämna några summor för då påverkar vi försäljningssiffrorna. Men det handlar inte om hundratals tusen, utan miljoner.

I augusti visas betongen och en vecka därefter öppnar budgivningen på nätet. Budgivningen kommer kunna ses i realtid, och kommer troligtvis vara över på en vecka.

– I med att det är en speciell fastighet tror vi att den som köper behöver god tid på sig att fundera på vad den ska användas till. Då vill vi ha en visning sent, så att man kan fundera på sitt bud, säger Karl-Martin Svärd.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!