Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige får hård kritik för hanteringen av flyktingbarn

- 09/06/2016, 07:52
Sverige får skarp kritik för sin behandling av ensamkommande flyktingbarn.
1 av 3

Sverige får skarp kritik för sin behandling av ensamkommande flyktingbarn.

NTB scanpix

Av människorättsorganisationen Human Rights Watch.
2 av 3

Av människorättsorganisationen Human Rights Watch.

NTB scanpix

Och forskaren samt rapportförfattaren Rebecca Riddell.
3 av 3

Och forskaren samt rapportförfattaren Rebecca Riddell.

Lars Pehrson/SvD/TT

En rapport som bygger på intervjuer med flyktingbarn riktar kritik mot den utdragna asylprocessen och behandlingen av barnen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch riktar skarp kritik mot hur Sverige behandlat ensamkommande flyktingbarn.

Kritiken kretsar kring brist på gode män, dåligt stöd till traumatiserade barn och att det pågår en ständig flörflyttning av barnen mellan olika boenden.

Värst, enligt rapportförfattaren och forskaren Rebecca Riddell, är att asylprocesserna är alldeles för utdragna. Det skriver hon bland annat för DN Debatt.

– För barn som flytt talibanerna eller Islamiska staten är väntan och fruktan att skickas tillbaka extremt smärtsam. Jag har pratat med barn som inte kan äta eller sova på grund av oron, säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet.

Hon fortsätter med att säga att väntan är riktigt skadligt för barnen – och att det också blir negativt för själva ansökan då det blir svårare att minnas saker.

Även personalen får kritik då Ridell menar att de bör få bättre utbildning.

– Ett barn var exempelvis mycket upprörd över personal som upprepade gånger klev på hans bönematta med skorna på. Sådant kan vara mycket stötande, säger hon till SvD.

"Sverige kan även i fortsättningen vara ett föredöme för andra länder. Nu i veckan kommer nybakade studenter att sjunga om en ljusnande framtid. Genom att genomföra viktiga reformer och förbättra tillsynen och stödet kan Sverige säkerställa att alla barn – också barn som Tabish och Wafa – går en ljus framtid till mötes" avslutas debattinlägget som bygger på intervjuer med 50 barn och tjänstemän som publicerades hos Dagens Nyheter.