Sverige får skarp kritik för sin behandling av ensamkommande flyktingbarn.
1 av 3
Sverige får skarp kritik för sin behandling av ensamkommande flyktingbarn. - Foto: NTB scanpix
Av människorättsorganisationen Human Rights Watch.
2 av 3
Av människorättsorganisationen Human Rights Watch. - Foto: NTB scanpix
Och forskaren samt rapportförfattaren Rebecca Riddell.
3 av 3
Och forskaren samt rapportförfattaren Rebecca Riddell. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Sverige får hård kritik för hanteringen av flyktingbarn

En rapport som bygger på intervjuer med flyktingbarn riktar kritik mot den utdragna asylprocessen och behandlingen av barnen.


Människorättsorganisationen Human Rights Watch riktar skarp kritik mot hur Sverige behandlat ensamkommande flyktingbarn.

Kritiken kretsar kring brist på gode män, dåligt stöd till traumatiserade barn och att det pågår en ständig flörflyttning av barnen mellan olika boenden.

Värst, enligt rapportförfattaren och forskaren Rebecca Riddell, är att asylprocesserna är alldeles för utdragna. Det skriver hon bland annat för DN Debatt.

– För barn som flytt talibanerna eller Islamiska staten är väntan och fruktan att skickas tillbaka extremt smärtsam. Jag har pratat med barn som inte kan äta eller sova på grund av oron, säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet.

Hon fortsätter med att säga att väntan är riktigt skadligt för barnen – och att det också blir negativt för själva ansökan då det blir svårare att minnas saker.

Även personalen får kritik då Ridell menar att de bör få bättre utbildning.

– Ett barn var exempelvis mycket upprörd över personal som upprepade gånger klev på hans bönematta med skorna på. Sådant kan vara mycket stötande, säger hon till SvD.

"Sverige kan även i fortsättningen vara ett föredöme för andra länder. Nu i veckan kommer nybakade studenter att sjunga om en ljusnande framtid. Genom att genomföra viktiga reformer och förbättra tillsynen och stödet kan Sverige säkerställa att alla barn – också barn som Tabish och Wafa – går en ljus framtid till mötes" avslutas debattinlägget som bygger på intervjuer med 50 barn och tjänstemän som publicerades hos Dagens Nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.