Tisdag 20 Apr
Stockholm

Fortsatt extremväder – brandrisk och vattenbrist i flera delar av landet

Extremvädret i Sverige fortsätter - torka orsakar vattenbrist och i flera delar av landet varnar för brandrisk.
1 av 3
Extremvädret i Sverige fortsätter - torka orsakar vattenbrist och i flera delar av landet varnar för brandrisk. Foto: TT
På Öland och i Blekinge är det akut vattenbrist.
2 av 3
På Öland och i Blekinge är det akut vattenbrist. Foto: TT
I hela södra Sverige är det brandrisk.
3 av 3
I hela södra Sverige är det brandrisk. Foto: TT

Snövarning, stormvindar, akut vattenbrist och brandrisk. Extremvädret fortsätter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Som om det inte var nog att årstiderna verkar komma huller om buller, så ser extremvädret ut att fortsätta. Kanske har landets olika väderprognoser aldrig skilt sig åt mer än vad de gör just nu.

I onsdags var det snövarning och kraftiga stormar i Norrland. Fyra personer i Piteå fick föras till sjukhus efter att ett träd föll över deras bil, skriver Expressen.

I andra delar av Sverige har algblomningen slagit ut rekordtidigt. Det är den tidigaste blomningen eden 2002.

I nästan hela södra Sverige varnar SMHI för stor brandrisk. I Halland och Blekinge är det eldningsförbud och brandrisken är graderad till 5E – den högsta nivån av brandrisk. Eldningsförbud råder även i Kronoberg.

På Öland är det så torrt att det är akut vattenbrist och bevattningsförbud, ett problem som varat ända sedan januari. Regnet som förväntades fylla vattenmagasinen på Öland kom inte. Nu åker bilar över Ölandsbron dagligen för att lämna vatten.

– Det är första gången någonsin sedan vi började mäta som detta händer. Vi pumpade torrt i totalt sju brunnar av tretton så det blev oerhört ansträngd. Då förstod vi att vattnet verkligen kunde ta slut inom fyra till åtta veckor, säger Niclas Breemann, teknisk chef på Ölands kommun, till Aftonbladet.

Även Blekinge och Gotland är drabbat av vattenbrist, vilket beror på att grundvattennivåerna är låga. I samband med festivalen Sweden Rock i Blekinge har alla uppmanats spara vatten.

SGU tror att med det förändrande klimatt kan sydöstra Sverige få fortsatta, och större, problem med vattenbrist, uppger Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela