Det är okej att ha sex i naturen.
Vet du vad lagen säger om att ha sex utomhus? - Foto: Karin Malmhav / SvD / SCANPIX/Vegard Wivestad Grøtt/TT

Är det olagligt att ha sex utomhus? Så här säger lagen

Har du och din älskling varit sugna på att ha sex ute i naturen men inte riktigt varit säkra på om det är lagligt? Nyheter24 reder ut frågetecknen.


Har du och din älskling någon gång funderat på att vara lite galna och ha sex i skogen, i en park eller bakom busskuren men inte riktigt varit säkra på om det är okej eller inte? Nu behöver ni inte längre fundera, för så här ligger det till enligt polisen.

Nyheter24 ringde Christer Nordström som är presstalesperson hos polisen i Uppsala för att reda ut frågetecknen kring sex ute i det gröna.

– Att ha sex utomhus är inte ett brott i sig men sen beror det på vad personerna i fråga har för motiv till det. För är det till exempel barn i närheten som ser så är det inte så lämpligt och i vissa fall kan det handla om ofredande, säger Nordström till Nyheter24.

Nordström menar att personerna i fråga har ett ansvar för sin omgivning. Det handlar alltså om tid, plats och vilka som ser det. Det betyder alltså att det inte är okej att ha sex om det finns folk i närheten som kan ta illa vid sig.

Men vad gör då polisen om någon ringer och känner sig ofredad av personerna som har sex i naturen?

– Vi har haft några påringningar där personer som sett det har ringt polisen. Då åker vi dit och ber de att antingen gå hem eller åka någon annanstans, säger Christer Nordström till Nyheter24.

Så i de flesta fall så får man bara en tillsägelse av polisen om att man får välja en annan plats att göra det på. 

Så tänk er för nästa gång ni är ute i naturen och vill ha det lite trevligt. Det är alltid bättre att vara försiktigt och inte störa andra än att behöva bli påkommen av polis. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde det vara lagligt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.