- Foto: Privat

Någon har stulit Simones bilder i sex år – startar konton i andra namn

Tänk dig att en dag se dig själv på en profilbild i sociala medier, men med ett annat namn. För Simone har det hänt allt för många gånger.


Tänk dig att en dag se dig själv på en profilbild i sociala medier, men med ett annat namn. Ju mer du anmäler kontona, desto fler tycks dyka upp.

Första gången detta hände Simone Jarl Åsberg, 24, var för sex år sedan. Ofta har kontona försvunnit och ingen större skada har skett, men sedan ett halvår tillbaka har det eskalerat. Simone har tidigare arbetat som glamourmodell, vilket hon bloggade om. Nu säljs bilderna på Simone på Twitter och Facebook.


– Jag fick veta det förra veckan på hennes Twitter-konto. Det gör mig verkligen upprörd. Jag vill inte bli förknippad med det, bara lägga det bakom mig, men nu säljer hon bilderna. Det känns riktigt förnedrande. Jag vill bara att de här bilderna ska försvinna och aldrig bli förknippad med det igen i hela mitt liv, berättar Simone för Nyheter24.

Troligtvis någon från Ungern

Simone misstänker att det är en person, troligtvis en tjej, i Ungern som har snott hennes bilder. Hon har startat konton på Instagram, Twitter och Facebook med bilder på Simone, men under ett annat namn. Samtidigt har personen kopierat hela Simones umgängeskrets, genom att ge varje person ett fejk-konto, för att öka trovärdigheten. Så trovärdigt att Facebook inte såg något problem med kontot, och inte plockade bort det förrän Simone hade identifierat sig.

– I början var det bara på Instagram. Mina följare länkade mig till kontot och sa att det var någon som utgav sig för att vara mig. Men då brydde jag mig inte, det vara bara ett Instagramkonto.

Kontot har anmälts flera gånger, men hon har bytt användarnamn och konton och är därför svår att komma åt.

Inte första gången för Simone

I sex år har Simone utsatts för ett 20-tal fall där bilder på henne har varit ansiktet för fejk-konton. I februari kontaktades Simone av en tjej på Facebook, som berättade att hennes pojkvän har haft en relation med Simone. Åtminstone vad han har trott. Men i själva verket har han brevväxlat, ringt och sms:at med en tjej i Connecticut, och inte med Simone från Linköping.

Men personen i Connecticut verkar inte vara densamma som personen i Ungern, som hon beskriver som mer intensiv. Tjejen från Ungern tar bilder från Simones blogg bara någon timme efter att de publicerats. Hon har även lyckats få reda på att Simone ska bli moster, något Simone själv inte hade skrivit ut i sociala medier.

Hur känns det att någon kopierar ditt liv?

– Det är irriterande och det har lett till att jag har begränsat mig själv. Jag drar mig nästan i från att lägga upp bilder på min blogg. Jag vill inte göra det förrän det är över.

Simones syster gick för några år sedan till polisen åt Simones vägnar, men de sa att bilderna i sig inte är identitetsstöld. Det är när ens namn används på ett fejk-konto som det är identitetsstöld.

Från 1 juli kommer en ny lag som ska ska skydda mot fejk-konton i sociala medier. Man kommer kunna polisanmäla om någon har stulit ens identitet på Instagram eller Facebook. Brottet rubriceras olovlig identitetsanvändning, och kommer ge böter eller fängelse i upp till två år.

P3 Nyheter var först att skriva om Simone.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.