Måndag 4 Jul
Stockholm

Åkte fast för rattfylleri – dömdes med hjälp av dna för sju år gammal gruppvåldtäkt

Polisen fick en träff på dna-provet i en nerlagd förundersökning om en gruppvåldtäkt.
Polisen fick en träff på dna-provet i en nerlagd förundersökning om en gruppvåldtäkt. Foto: TT

Mannen åkte fast för rattfylleri men döms nu till 3,5 års fängelse för gruppvåldtäkt.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I våras åkte en man, 28, fast för rattfylleri och olovlig körning. På dna-provet från mannen fick polisen en träff då mannens dna fanns i en nerlagd förundersökning om en gruppvåldtäkt i Helsingborg.

Det var 2009 som en flicka, då 17 år, berättade för sin skolsköterska att hon blivit gruppvåldtagen av sin tidigare pojkvän och hans två vänner. Vännerna till hennes expojkvän var okända för flickan. Polisen lamares och expojkvännen greps samma dag.

Polisen hittade ett sms i killens telefon där han ska ha uppmanat en jämnårig vän att komma och ha sex med en tjej hemma hos honom. Smset skickades samma dag som flickan blev våldtagen.

"Hej XX (vännens namn) knulla en tj hos mej nu om du ox vill ha kom nu?"”, skrev expojkvännen i meddelandet och kompisen ska strax därefter ringt upp honom enligt samtalslistan på telefonen.

Vännen efterlystes och häktades i sin utevaro men polisen lyckades aldrig gripa honom.

Tre månader senare släpptes den tidigare pojkvännen till flickan och utredningen lades ner 2010 i brist på bevis.

Tidigare i år greps "vännen" för rattfylleri och olovlig köring och dna-provet gav en träff.

– Det blev en träff i dna-registret som kunde kopplas till den nerlagda våldtäkten, säger åklagare Marcus Nord till Aftonbladet.

Utredningen återupptogs och både 28-åringen som greps för rattfylleri och olovlig köring och ex-pojkvännen greps för grov våldtäkt.

Båda männen nekade till brott men uppgav att de haft samlag med tjejen men att det ska ha varit frivilligt från hennes sida.

Men Helsingsborgs tingsrätt dömde de båda till 3,5 års fängelse samt att betala skadestånd till flickan efter att ha bedömt deras uppgifter som osannolika.

Den tredje misstänkta mannen åtalades inte utan kallades in som vittne.

– Han är inte misstänkt nu. Förundersökning mot honom lades ner 2010 och har inte återupptagit. Min bedömning är att bevisningen mot honom inte räcker till fällande dom, säger Marcus Nord, till Aftonbladet.

Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra år men eftersom det hade gått lång tid sedan brottet begicks så fick männen straffrabatt.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.