Fem ungdomar gjorde nazihälsning på skolfoto – nu frias de i hovrätten.
Fem ungdomar gjorde nazihälsning på skolfoto – nu frias de i hovrätten. - Foto: TT

Fem elever gjorde nazi-hälsning på skolfoto –frias i hovrätt

Fem elever uppges ha dömts för hets mot folkgrupp efter att ha gjort nazihälsning på skolfoto. Men hovrätten river upp domen.


Fem ungdomar i Skåne som gjorde nazisthälsning på bild frias i hovrätten, meddelar Göteborgs-Posten.

Det var i höstas som fem ungdomar i samband med en skolfotografering som fem ungdomar bestämde sig för att göra nazisthälsningen på bild.

Det började med att en skolvärdinna skulle ta några bilder med sin mobil till ett pågående projekt som ungdomarna plötsligt sträckte upp armarna i luften. En av dem gjorde om hälsningen under skolfotot och det var först när skolfotografen granskade bilderna som händelsen upptäcktes.

Fotografen larmade skolan som informerade föräldrarna och en polisanmälan gjordes. Men eleverna nekar till brott i tingsrätten. Åklagaren ansåg att de tillsammans, och i samförstånd, uttryckte hets mot folkgrupp genom gesten.

De fem eleverna är straffmyndiga och dömdes i Ystads tingsrätt till 30 dagsböter vardera för hets mot folkgrupp. Men när ärendet togs upp i hovrätten ansågs deras handling ha “varit spontan” och ett “uttryck för ungdomligt oförstånd”. Nu frias ungdomarna i hovrätten - och domen från tingsrätten rivs, uppger GP.

/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Kundernas kritikstorm mot Kellogg's: "Dystopiskt"

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

De senaste två årens miljardförluster hindrade inte Klarnas vd från att höja lönen för sig själv och de andra i ledningsgruppen med rekordbelopp. Så här många miljoner tjänar de efter rekordhöjningen på 70 procent.

Källor: Flera gripna inför Navalnyjs begravning

Om några få timmar begravs Aleksej Navalnyj. Men familjen hindrades in i det sista från att hämta hans kropp från bårhuset. Enligt medierapporter har flera personer som samlats i samband med begravningen redan gripits.

Livstids fängelse för mord och nio mordförsök

En man i 20-årsåldern döms till livstids fängelse för mordet på en annan ung man på en snabbmatsrestaurang i Rågsved i södra Stockholm, meddelar Södertörns tingsrätt.

Morddömd 15-åring ska utvisas på livstid

Den 23-årige Kalmarbon trodde att mötet skulle handla om en narkotikaaffär, men han blev knivmördad. Nu döms två tonårspojkar och en av dem utvisas på livstid.

Här är frågan Arla vägrar att svara på om Bregott

Det var för ett par veckor sedan som Arla skickade ut ett gäng Bregott-paket till olika svenska kändisar. Men reaktionerna blev inte helt som tänkt.