Fem ungdomar gjorde nazihälsning på skolfoto – nu frias de i hovrätten.
Fem ungdomar gjorde nazihälsning på skolfoto – nu frias de i hovrätten. - Foto: TT

Fem elever gjorde nazi-hälsning på skolfoto –frias i hovrätt

Fem elever uppges ha dömts för hets mot folkgrupp efter att ha gjort nazihälsning på skolfoto. Men hovrätten river upp domen.


Fem ungdomar i Skåne som gjorde nazisthälsning på bild frias i hovrätten, meddelar Göteborgs-Posten.

Det var i höstas som fem ungdomar i samband med en skolfotografering som fem ungdomar bestämde sig för att göra nazisthälsningen på bild.

Det började med att en skolvärdinna skulle ta några bilder med sin mobil till ett pågående projekt som ungdomarna plötsligt sträckte upp armarna i luften. En av dem gjorde om hälsningen under skolfotot och det var först när skolfotografen granskade bilderna som händelsen upptäcktes.

Fotografen larmade skolan som informerade föräldrarna och en polisanmälan gjordes. Men eleverna nekar till brott i tingsrätten. Åklagaren ansåg att de tillsammans, och i samförstånd, uttryckte hets mot folkgrupp genom gesten.

De fem eleverna är straffmyndiga och dömdes i Ystads tingsrätt till 30 dagsböter vardera för hets mot folkgrupp. Men när ärendet togs upp i hovrätten ansågs deras handling ha “varit spontan” och ett “uttryck för ungdomligt oförstånd”. Nu frias ungdomarna i hovrätten - och domen från tingsrätten rivs, uppger GP.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.

S: Sätt stopp för nya friskolor

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.