Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem elever gjorde nazi-hälsning på skolfoto –frias i hovrätt

- 25/07/2016, 22:58
Fem ungdomar gjorde nazihälsning på skolfoto – nu frias de i hovrätten.

Fem ungdomar gjorde nazihälsning på skolfoto – nu frias de i hovrätten.

TT

Fem elever uppges ha dömts för hets mot folkgrupp efter att ha gjort nazihälsning på skolfoto. Men hovrätten river upp domen.

Fem ungdomar i Skåne som gjorde nazisthälsning på bild frias i hovrätten, meddelar Göteborgs-Posten.

Det var i höstas som fem ungdomar i samband med en skolfotografering som fem ungdomar bestämde sig för att göra nazisthälsningen på bild.

Det började med att en skolvärdinna skulle ta några bilder med sin mobil till ett pågående projekt som ungdomarna plötsligt sträckte upp armarna i luften. En av dem gjorde om hälsningen under skolfotot och det var först när skolfotografen granskade bilderna som händelsen upptäcktes.

Fotografen larmade skolan som informerade föräldrarna och en polisanmälan gjordes. Men eleverna nekar till brott i tingsrätten. Åklagaren ansåg att de tillsammans, och i samförstånd, uttryckte hets mot folkgrupp genom gesten.

De fem eleverna är straffmyndiga och dömdes i Ystads tingsrätt till 30 dagsböter vardera för hets mot folkgrupp. Men när ärendet togs upp i hovrätten ansågs deras handling ha “varit spontan” och ett “uttryck för ungdomligt oförstånd”. Nu frias ungdomarna i hovrätten - och domen från tingsrätten rivs, uppger GP.