"Stickan" Zetterlund har patrullerat många svenska festivaler under sommaren och sett stora mängder med tomma lustgaspatroner framför scenerna och på campingen.
"Stickan" Zetterlund har patrullerat många svenska festivaler under sommaren och sett stora mängder med tomma lustgaspatroner framför scenerna och på campingen. - Foto: Privat

Jan Olof slår larm om farlig trend bland unga på svenska festivaler

Jan Olof "Stickan" Zetterberg har sett en ökad användning av lustgas på sommarens festivaler och nu vill han inte vara tyst längre.


Jan Olof "Stickan" Zetterlund, 52, jobbar som ordningsvakt och han har sett att fler och fler ungdomar använder lustgas på svenska festivaler. Och ingen verkar göra något åt det.

– Framför scenerna och i campen ligger det lustgastuber över hela backen, det är ju ingen som slänger dem i soptunnan, säger Jan Olof.

Men det stora problemet är inte nedskräpningen, det är att lustgas innebär en stor fara för den som använder det. Jan Olof möter många ungdomar som sitter och drar i sig tub efter tub med gasen som sägs ge ett kort euforiskt rus.

– Vi är många ordningsvakter som är frustrerade och upprörda över att det ser ut så här, och speciellt att vi inte har några befogenheter att konfiskera lustgaspatronerna eftersom de säljs helt lagligt då de klassas som livsmedel. Men jag är genuint orolig för utvecklingen.

Bildkälla: Facebook

Används inom sjukvården men skadligt i ren form

Lustgas används i gräddsifoner för att snabbt vispa grädde. Det används även inom sjukvården, men då i utspädd form, skriver Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

De ungdomar som Jan Olof pratar om använder dock gasen på ett helt annat sätt. De drar i sig den ren genom sifoner eller ballonger som de fyller upp.

Att andas in ren lustgas kan bidra till syrebrist. Det menar FASS, en sammanställning av fakta om läkemedel från läkemedelsindustrin. Syrebristen kan uppstå på grund av att gasen dikväveoxid, som lustgas består av, tränger undan syret i lungorna.

Detta gör att kroppen upplever att den kvävs, något som triggar ett adrenalinrus som ger en kort euforisk känsla på ungefär 15-20 sekunder. Eller så kan det leda till ojämn hjärtrytm och i värsta fall döden.

Men Jan Olof har sett lustgasens baksida.

– Den kan orsaka hjärtstopp, jag har personligen inte behövt ge någon hjärtmassage till följd av lustgas, men det är bara en tidsfråga. Men många svimmar, säger han.

Bildkälla: Facebook

Stor okunskap

Enligt Jan Olof så finns det en stor okunskap rörande riskerna med lustgas, både hos unga och vuxna vilket gör att ingen uppmärksammar riskerna med användandet.

– De fattar inte hur jäva farligt det här är, de säger bara 'vadå, det är ju lagligt', som om det skulle göra det ofarligt.

Jan Olof lade upp en status på Facebook för att sprida varningen om lustgas till föräldrar med barn i tonåren. På en bild i inlägget syns en kille som poserar med en sifon. Jan Olof säger att killen inte hade några som helst problem med att ställa upp på bilden just med förklaringen att det var lagligt och ofarligt.

Efter att han lagt upp statusen fick den snabbt ett enormt genomslag. Inlägget ha i dag delats närmare 2000 gånger och bland annat har Expressen skrivit om det tidigare.

– Jag trodde aldrig det skulle få så här stort genomslag, men det är bra att media skriver om det så det kommer ut. Killen på bildens mamma har till och med hört av sig och sagt att hon tyckte det var ett jättebra initiativ, avslutar Jan Olof.


Nyheter24 har tidigare skrivit om den här mannen som andades in lustgas och brottades ner av polisen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du provat lustgas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.