Torsdag 26 Maj
Stockholm

Flyktingbarn på samma boende misstänks ha tvingats sälja sex

I fjol misstänkte personalen på ett HVB-boende i Rosengård i Malmö att femton barn tvingades till sexuella tjänster.
1 av 3
I fjol misstänkte personalen på ett HVB-boende i Rosengård i Malmö att femton barn tvingades till sexuella tjänster. Foto: TT Nyhetsbyrån
Vem som ligger bakom vet man inte. Personalen har inte velat pressa barnen, utan i stället bland annat sökt hjälp från myndigheter.
2 av 3
Vem som ligger bakom vet man inte. Personalen har inte velat pressa barnen, utan i stället bland annat sökt hjälp från myndigheter. Foto: TT Nyhetsbyrån
På grund av personalbrist utreder polisen inte brotten.
3 av 3
På grund av personalbrist utreder polisen inte brotten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Personalen misstänker att 15 barn tvingats till prostitution. De har försvunnit på kvällarna – och kommit hem med pengar och guldklockor.

Kommentera (65)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I fjol misstänkte personalen på det öppna HVB-boendet Aleris i Rosengård i Malmö att femton barn tvingades till sexuella tjänster.

– De flesta barn som kom hit förra året hade inga eller få tillhörigheter med sig, men när en del barn plötsligt kom hem med mycket pengar, dyra märkeskläder och guldklockor, då började vi fatta misstanke, säger Kristina Rosén, projektledare på boendet, till Sydsvenskan.

I höstas upptäckte de ett system, berättar Kristina Rosén. Redan när barnen först anlände till centralstationen tog personer kontakt med dem. Bland annat fick barnen mobiltelefoner.

– Sen fick barnen underliga samtal här på boendet. Det var så de fick kontakt med kunderna. Sen försvann de ut och kom tillbaka några timmar senare med värdesaker, säger Kristina Rosén till tidningen.

Vem som ligger bakom vet man inte. Personalen har inte velat pressa barnen, utan i stället bland annat sökt hjälp från myndigheter.

– Det här sker hela tiden. Barnen blir hämtade av olika män på märkliga tider på boendena, säger Lisa Green, Skånes samordnare mot människohandel, till tidningen.

På grund av personalbrist utreder polisen inte brotten.

– Just nu är det ingen som arbetar med människohandel, sa Mattias Sigfridsson, chef för den polisavdelning som ansvarar för fall som rör människohandel, till Sydsvenskan tidigare.

Hälften av de femton flyktingbarnen som misstänks ha tvingats sälja sex har nu placerats i skyddade boenden. Personalen på boendet har även blivit mer medvetna, skriver Sydsvenskan.

Kommentera (65)
Kopiera länk
Dela