I dag är hon frisk och vill hjälpa andra.
1 av 5
I dag är hon frisk och vill hjälpa andra. - Foto: Privat
Cazandra Zetterberg, 19, har varit frisk från anorexia i ett år.
2 av 5
Cazandra Zetterberg, 19, har varit frisk från anorexia i ett år. - Foto: Privat
På hennes Instagram-konto får hennes följare ta del av hennes resa.
3 av 5
På hennes Instagram-konto får hennes följare ta del av hennes resa. - Foto: Privat
När hon vägde som minst vägde hon 37 kilo.
4 av 5
När hon vägde som minst vägde hon 37 kilo. - Foto: Privat
Hennes mamma körde henne till akuten där sjuksköterskorna talade om för henne att hon hade hade två dagar kvar att leva.
5 av 5
Hennes mamma körde henne till akuten där sjuksköterskorna talade om för henne att hon hade hade två dagar kvar att leva.

Cazandra hade två dagar kvar att leva – nu hjälper hon andra att bekämpa sjukdomen

​När Cazandra kom till akuten vägde hon 37 kilo och läkarna sa att hon bara hade två dagar kvar att leva.


I dag är Cazandra Zetterberg, från Norrköping, 19 år och har varit frisk från anorexia i ungefär ett år. Men sjukdomen tog två år av hennes liv och började när hon tänkte att hon skulle gå ner några kilo i gymnasiet, rapporterar SVT Öst.

– Jag gick ner två kilo och när jag lyckades med det så märkte jag hur lätt det var och det triggade igång mig. Jag blev mindre och mindre och märkte inte själv att det hade gått för långt, säger Cazandra till Nyheter24.

Till slut tog hennes båda föräldrar tjänstledigt för att vara hemma och se till att hon fick i sig mat. Men de lyckades inte få henne att äta. Det slutade med att hennes mamma åkte in med henne till akuten, för att hon inte klarade av att se sin dotter tyna bort.


– När vi kom in sa sjuksköterskorna att jag hade två dygn kvar att leva om jag inte skulle börja äta. Min kroppstemperatur var på 34 grader, jag vägde 37 kilo och det var bara hjärtat som fungerade. De försökte sätta dropp i två timmar men mina ådror var för smala.

Cazandra själv tror att det handlade om att ett dåligt självförtroende från början. Men menar att det är svårt att veta eftersom det kanske inte bara handlar om en sak som utlöste sjukdomen.

Hon började inse att det hade gått för långt när hon märkte hur sjukdomen påverkade hennes familj och vänner.


– Min syster började gråta när jag vägrade äta. Jag tänkte mig in i min systers situation och insåg att hon inte ville se sin syster dö. Min syster har varit till en stor hjälp, men även mina föräldrar och mina vänner.

Cazandra har sedan en lång tid tillbaka haft en Instagram–konto där hennes följare får ta del av hennes resa . När hon sedan började bli frisk fick hon många positiva kommentarer av sina följare och blev på så sätt motiverad.

– Jag började använde mitt konto på ett annat sätt. Personer skrev hur fin jag var och att jag var en inspiration för dem.

Cazandra får många mejl av tjejer som berättar historier som påminner om hennes. Hon vill i dag hjälpa andra eftersom det är ett så stort mörkertal och menar att det är viktigt att lyfta det här ämnet.

– Det behöver inte synas på utsidan att du har anorexia, allt sitter i huvudet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.