Bandidosledare plugghäst på kåken

Läser tre gånger snabbare än en vanlig högskolestudent.


Att vika pärmar på fängelset tillhör det förflutna. Bandidos Stockholmsledare Andreas Olsson, som 2007 dömdes för grovt narkotikabrott, har sedan dess tagit 277,5 högskolepoäng.

– Studierna blir en del av rehabiliteringen, sa Lars Leijonborg till Aftonbladet tidigare denna månad.

Pluggar i rekordfart

En termin i normal studietakt består av 30 poäng. Det innebär att Andreas Olsson läst runt tre gånger så mycket som en vanlig student. Bland kurserna han läst finns straffrätt med särskild inriktning mot ekonomisk brottslighet, rättsvetenskap och kurser i företagsekonomi. I cirka hälften av de tagna kurserna, 135 poäng, har han fått högsta betyg. Med andra ord är han inte bara snabb. Han är smart också.

Allt vanligare

Att plugga blir allt vanligare bland fångar i svenska fängelser. På både grundskole-, gymnasie- och högskolenivå. För tillfället studerar runt 4 000 fångar, och de blir allt fler.

Distanskurser

Andreas Olsson har antagits till kurser vid Högskolan i Halmstad, Högskolan i Gävle, Högskolan i Skövde, Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet, Lunds universitet, Mittuniversitetet, Stockholms universitet, Uppsala universitet, Växjö universitet och Örebro universitet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.