Lördag 21 Maj
Stockholm

Lawan, 27, föddes med ovanlig diagnos: "Min penis blir inte längre"

Lawan pratar nu öppet om sin diagnos Kallmanns syndrom.
1 av 4
Lawan pratar nu öppet om sin diagnos Kallmanns syndrom. Foto: Privat / TT
När han var liten fick han reda på att hans kropp inte producerade bland annat testosteron.
2 av 4
När han var liten fick han reda på att hans kropp inte producerade bland annat testosteron. Foto: Privat
Han skriver nu en bok.
3 av 4
Han skriver nu en bok. Foto: Privat
Efter ett långt Facebook-inlägg som hyllats.
4 av 4
Efter ett långt Facebook-inlägg som hyllats. Foto: Facebook

För Nyheter24 berättar Lawan om diagnosen Kallmanns syndrom som varit en jobbig del av hans liv. Men nu vill han bryta tabun.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Lawan Hassan, 27, från Östersund var omkring nio år gammal när han fick reda på att någonting inte riktigt stod rätt till.

– Jag märkte inte riktigt av det förrän vi hade flyttat från Kurdistan till Sverige. När vi kom till Sverige fick jag efter undersökningar reda på att något inte var rätt, säger Lawan till Nyheter24.

Producerar inte testosteron

Det som inte stod rätt till var att hans könsorgan inte utvecklats till en fullständig mognadsnivå. Diagnosen heter Kallmanns syndrom och gör att man inte kommer i puberteten eftersom hypofysen saknar förmåga att stimulera testiklarna till att bilda hormoner som testosteron. Omkring 500 svenskar har diagnosen.

– När jag har stånd till exempel så är det inte så lätt att upptäcka att jag bär på diagnosen. Tack och lov så har jag en storlek jag kan vara nöjd med, säger Lawan och fortsätter:

– Det är någonting som har varit, och är, väldigt tufft. Som jag förstår det så produceras inte testosteron och ämnena FSH och LH som de ska. Känslan av att som barn hitta på att jag inte kunde simma för att slippa klä av mig och hoppa i vattnet med mina klasskamrater – den känslan kommer jag aldrig att glömma bort. Idag mår jag underbart. Men för den lillgrabben. Det är hundra procent smärta.

Själva diagnosen är dock ganska ny för Lawan. Det var först när han började skriva en bok om sina problem som han fick reda på mer om diagnosen när han mailade med en läkare i USA.

Mailet ledde till att han mådde dåligt psykiskt.

– Jag har läst det mailet kanske en gång per år för att sedan krascha totalt. Jag har varit så fokuserad på det negativa att jag inte brydde mig om att det funnits en diagnos.

Privat

"Kommer alltid vara så här"

Det finns ingen regelrätt behandling för Kallmanns syndrom. Förutom att Lawan får en spruta med testosteron var tionde vecka för att kroppen ska kunna fungera. Utan den skulle han tappa sexlusten och bli deprimerad.

– Jag kommer alltid att vara så här. Min kuk kommer inte att bli längre. När jag skitit i behandlingen kan jag reflektera över att det påverkat mig negativt både psykiskt och fysiskt.

Inte ens de som Lawan har haft förhållande med har vetat om diagnosen, eller vad den haft för effekter på honom.

– Jag har bara pratat om det ytliga eftersom jag har haft sex med mina partners precis som vanligt. Jag har inte visat hur mycket det egentligen har påverkat mig inuti, säger han.

Vill bryta tabun

I måndags valde Lawan att helt bryta tabut och för första gången prata öppet om sin diagnos. I ett längre Facebook-inlägg skrev han om sina reflektioner, sina tankar och sina minnen. Ett inlägg som Expressen var först att skriva om.

Facebook

Lawan beskriver det som den största hemligheten i hans liv.

– Det är ett känsligt ämne och speciellt i dagens samhälle då allt handlar om sex och storlekar, förklarar han.

Han berättar om demonerna i huvudet och tankarna på att inte vara som alla andra. Under tonåren var det som tuffast och enligt Lawan kan ”inga ord kan beskriva den känslan”. Just nu handlar de jobbigaste tankarna om att få egna barn.

– Barn är drömmen, så klart. Det är inte säkert hur det blir. Jag vet inte ens om jag vill försöka då det kan vara ärftligt. Jag har inte forskat djupare i det och det ska bli intressant att få höra mer om diagnosen efter att jag nu gått ut med det offentligt.

Reaktionerna från personer som fått reda på diagnosen tidigare har varit mestadels positiva. För Lawan har det dock funnits många tankar innan. Tankar på vad folk kommer tänka eller hur en person som fått reda på det kommer tycka. Men efter inlägget har kärleken varit enorm.

– Inte visste jag att responsen skulle vara så kärleksfull.

Privat

Slår sig fri genom bok

Den 14 februari i släpper Lawan en bok där han i detalj går in på sin diagnos. Anledningen till att boken kom till var att han kände att ”livet höll på att gå under”. Han brygder sig inte om någonting, missbrukade kraftigt och blev sviken av sina vänner.

– Kärlek och respekt är det enda jag vill förmedla. Ingen väljer hur vi föds eller hur vi ser ut. Det finns så många där ute som fortfarande går igenom det jag nu har lämnat. Rädslan av att våga vara sig själv. Duga som man är. Oavsett läggning, hudfärg eller fysiskt, som i mitt fall.

Boken "4 CM" släpps den 14 februari och så här börjar den:

”Det fanns stunder då jag tappade allt och tvivlade extremt mycket.

Det fanns stunder då livet kändes meningslöst och jag tvekade på att allt skulle bli bra.

Det fanns stunder då jag kände att livet inte var värt att leva.

Sen kom den stunden då jag kände att det var dags att resa mig upp.

Den stunden då jag ville hitta min mening med livet och jag kan lova er att den inte har varit serverad.

Jag har tänkt i 26 år på att jag aldrig kommer kunna leva ett normalt liv. I 6 månader har jag tänkt det raka motsatta.

Jag kan leva ett normalt liv precis som vilken människa som helst. Den enda spärren finns i mitt huvud. Jag slår mig fri ifrån den genom att skriva den här boken. ”

Läs också om 24-åriga Lisa som trodde att hon hade mensvärk men som visade sig vara någonting helt annat.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört talas om diagnosen tidigare?
Tack för din röst!
Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela