Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
3923
reaktioner idag

Sanna, 23, om hemska besöket hos gynekologen: "Jag jämför det med våldtäkt"

När Sanna Nilsson var hos gynekologen ville läkaren sticka upp en blodig stav i hennes underliv.

När Sanna Nilsson var hos gynekologen på kvinnokliniken i Kronoberg var hon med om en upplevelse hon sent kommer glömma.

Bakgrunden till besöket var att Sanna misstänker att hon drabbats av livmoderhalscancer. Hon har lidit av smärta och haft problem med blödningar under flera veckor och nu skulle hon undersökas, vilket Expressen var först med att skriva om.

– Jag började gråta i gynekologstolen för jag var så nervös, berättar Sanna för Nyheter24.

Hon fick en manlig gynekolog, trots att hon bett om att få en kvinna, men hon tycker han gjorde ett bra jobb och det gick bra när undersökningen inleddes. När läkaren upptäckte något på ultraljudet gick han för att hämta en mer erfaren läkare, det var då det hemska började.

gynekolog blodBildkälla: TT Bild

Den andra läkaren kom in i rummet utan att presentera sig och började undersöka Sannas underliv utan handskar. Sanna ville inte säga till, men när den nytillkomna läkaren ville undersöka hennes underliv med en stav utan att att byta ett blodigt skydd på instrumentet fick hon nog.

– Hon tar staven och ska börja föra in den helt blodig, berättar Sanna.

Blodet är från Sanna själv och eftersom det gått upp mot tio minuter vill Sanna gärna att läkarna byter skyddet så instrumentet är rent.

– Jag säger till henne att den är helt blodig och frågar om hon kan byta skyddet och hon säger att "det är inte så vi gör här", berättar hon.

Till slut lyckas Sanna övertyga läkaren som byter ut skyddet, men diskussionen tar inte slut där.

blod gynekologBildkälla: TT Bild

Efter undersökningen talar Sanna med den första läkaren som befann sig i rummet och en distriktsläkare. Hon säger att hon vill anmäla händelsen och frågar hur hon går tillväga. Då vill läkarna inte hjälpa henne.

– Då säger de att "Det behöver du inte göra" och när jag frågar vet de inte var jag ska anmäla det och de säger att "Det kommer ändå att läggas ner". Då blir jag skitförbannad.

Att hon inte får hjälp att anmäla är lika allvarligt som att läkaren inte ville lyssna när hon bad henne byta skyddet, menar Sanna.

– Jag jämför det med en våldtäkt. Det är inte som att hon våldtagit mig, men att hon gör något mot mig som jag inte vill och sen ska de sitta där och övertala mig att inte anmäla, förklarar hon.

Nyheter24 har sökt Maria Lundgren, verksamhetschef på kvinnokliniken i Kronoberg, men inte fått svar.

Till Expressen säger Lundgren att hon beklagar händelsen.

– Jag kan bara beklaga det som har hänt. Bemötandet har varit under all kritik. Vi jobbar inte så här, det är inte okej, säger hon till tidningen.

– Jag tycker att man kan kräva att skyddet byts speciellt om det har legat en stund. Det tar inte lång stund att byta det och det handlar inte heller om några kostnader, säger Lundgren till Expressen.

Sanna Nilsson förklarar att hon tycker det är viktigt att berätta om det här för andra tjejers skull. Hon vill inte att någon kvinna behöver utsättas för något mot sin kropp utan hennes vilja.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en gynekolog som tvättade en kvinnas underliv med frätande lut. Läs också om den 17-åring som låtsades vara gynekolog och greps först efter flera månader.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Mer:

Experten: Här är de två vanligste felen folk gör när de tvättar vaginan