Du kan få skatteåterbäringen redan innan påsk – så här gör du

- 26/01/2017, 11:22 -
1 av 3

TT (Montage)

2 av 3

TT

3 av 3

TT

Det finns ett knep som gör att du får skatteåterbäringen redan till påskhelgen.

I vanliga fall så brukar midsommar vara förknippat med skatteåterbäringen. Men det finns faktiskt ett sätt att få pengarna redan till en annan högtid – nämligen påsken.

TT

2017 ger Skatteverket nämligen möjligheten för dem som skaffat en "digital brevlåda" att få pengarna redan i april. Där loggar du sedan säkert in via exempelvis BankID för att läsa brev från myndigheter. Tjänsten är helt gratis.

Förutsättningen för att få tillökning i påskkassan att du då måste skaffat en digital brevlåda senast den 1 mars.

– Den som vill ha skattepengarna redan till påsk skaffar en digital brevlåda på skatteverket.se senast den 1 mars. De som redan har en digital brevlåda för myndighetspost kan också få skattepengar till påsk. Dessutom behöver man deklarera i appen eller e-tjänsten senast den 29 mars, utan att göra några ändringar eller tillägg, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Giphy

I år kan det innebära att många alltså får sina skattepengar tidigare än i juni. Men den stora frågan är varför? Jo, det är en morot för att fler ska ta emot sin myndighetspost digitalt. Papperslöst alltså.

Så här gör du:

Skaffa en digital brevlåda senast den 1 mars – se också till att ha anmält bankkonto för skatteåterbäringen till Skatteverket. Här kan du anmäla dig för att skaffa en digital brevlåda.

TT. En variant av digital brevlåda.

Deklarationen skickas sedan ut till dem som har den här tjänsten senast den 1 mars. Du kan därefter deklarera online via appen eller e-tjänsten på Skatteverkets hemsida.

Senast den 29 mars måste du ha deklarerat för att få pengarna i april. Den 5 april börjar skatteåterbäringen att betalas ut.

Observera att de som gör reseavdrag, deklarerar försäljning av aktier, försäljning av bostad eller är företagare inte kan få pengarna till påsk. Du måste också deklarera digitalt.

En viktig anvisning är också att om du måste betala tillbaka pengar så behöver du inte göra det tidigare.

Läs också om hur mycket du måste betala om du glömmer att deklarera – eller läs om när bedragare försökte att lura Adam på pengar men gjorde ett sjukt misstag.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Ska du göra det här?