Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Äntligen! Idag kan du få veta hur mycket du får tillbaka på skatten

- 08/03/2017, 12:43 -

Idag och fram tills på fredag får alla lyckliga svenskar med en digital brevlåda information om årets skatteåterbäring från Skatteverket.

Nu börjar skatteåterbäringens tid! I alla fall om du är så modern att du skaffat en digital brevlåda för myndighetspost.

TT

Mellan den 8 och 10 mars väntas de 1 162 601 svenskar som har en digital brevlåda få ett e-brev där skattedeklarationen syns som en pdf-fil. De personerna har också möjlighet att få tillbaka sin skatteåterbäring till påsk, i stället för till midsommar.

Men vilka får informationen först?

– Det handlar inte om var du bor, vilket kön du har eller hur gammal du är. Det är så att din slutsiffra i personnumret avgör om du får det här brevet till din digitala brevlåda i dag eller på fredag, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, till Nyheter24.

En dator väljer slumpmässigt ut vilket slutnummer på personnumret som får brevet först. Exakt vilken siffra som får informationen först kan inte Skatteverket svara på. De första breven kommer klockan 15 i dag – och under torsdag till fredag skickas breven ut mellan 7 och 17. Då skickas 100 000 brev ut i timmen.

– Anledningen att vi slutar klockan 17 är så att de som får sina brev har möjlighet att ringa till oss med följdfrågor. Det blir lite jobbigt om flera tusen får sitt brev sent på kvällen och väntar tills morgonen för att ringa, säger Johan Schauman.

TT

Om du väldigt gärna också vill ha din skatteåterbäring till påsk så är det dessvärre för sent att ansluta sig till de digitala brevlådorna – och du får snällt vänta till midsommar med möjlighet till tidigare skatteåterbäring nästa år. Den 1 mars var deadline för årets "påskåterbäring".

– Vi tycker givetvis att det är så roligt att så många har skaffat en digital brevlåda. Den här satsningen har verkligen satt igång intresset för digitala brevlådor som ju är miljövänliga och effektiva.

Det här är första gången som Skatteverket jobbar med att kunna betala ut pengar till påsk för personer som har en digital brevlåda. Hur säkert är det egentligen?

– Självklart har vi testat det här extremt mycket eftersom de handlar om känsliga uppgifter och har inga skäl till att tro att det kommer bli något fel. Samtidigt så är det ju första gången och då kan man aldrig garantera att exakt allt går som planerat, säger Johan Schauman.

TT

Här kan du läsa om alla viktiga datum inför årets deklaration.

Så vad gäller nu?

Jo, nu kommer först skattedeklarationen i brevform eller digital brevform med information om hur mycket du väntas få tillbaka, eller behöva betala tillbaks. Det går inte att skicka in sin deklaration via nätet, appen eller sms än.

E-tjänsterna öppnar den 21 mars och senast den 29 mars måste du skicka in din deklaration för att få pengarna tillbaks till påsk. Missar du den deadlinen får du i vilket fall pengarna tillbaks till midsommar – och sista datum för att skicka in deklarationen oavsett om du har en digital brevlåda eller inte den 2 maj.

MakeAGif

Givetvis måste du också följa andra regler för att få pengarna i tid. Inga ändringar få ha gjorts i dina uppgifter och du får inte ha sålt exempelvis en bostad där du måste lämna kompletterande uppgifter. Om du vill läsa mer om vad som gäller så finns information på Skatteverkets hemsida.

Här kan du läsa mer om hur digitala brevlådor fungerar – och här kan du läsa om vad som händer om du inte deklarerar i tid.

Har du skaffat en digital brevlåda?