Fotografiskas kvinnodagsbild hyllas – men kampanjen kan vara olaglig

- 08/03/2017, 16:19

TT/Facebook

Bilden har delats tusentals gånger – men är den helt laglig?

När det är internationella kvinnodagen är det många som tar chansen att skapa diskussion – och några som verkligen lyckats är Fotografiska i Stockholm.

Tidigt på morgonen postade Fotografiska en bild på Facebook, där man klargjorde att män skulle få betala lite mer i inträde under dagen.

"I dag är det Internationella Kvinnodagen, och för att uppmärksamma en påtaglig orättvisa, höjer vi entréavgiften med 13% för män! Det är lika många procent som män fortfarande tjänar mer än kvinnor enligt SCB", skriver Fotografiska på Facebook.

De extraslantar som kommer in på grund av prissättningen lovar Fotografiska att skänka till Rättviseförmedlingen.

Bilden har blivit en viral succé, och delats tusentals gånger. Men prissättningen kan bryta mot lagen. Sedan 2005 är det nämligen olagligt att sätta priset utifrån vilket kön konsumenten har.

– Huvudprincipen är att det ska vara lika behandling mellan könen, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen, till Nyheter24.

Grundtanken i lagen är att man inte får ha olika prissättningar beroende på kön för kommersiella syften. Men det finns kryphål i lagen, och det är inte säkert att Fotografiska gör något olagligt.

– Det finns ett visst utrymme i lagen, ett undantag som gör att man kan göra skillnad om det finns ett berättigat syfte. Om de medel som används för att uppnå syftet är berättigade och lämpliga kan undantaget gälla, men man måste gör en bedömning från fall till fall säger Clas Lundstedt.

Karl Skoog är marknadschef på Fotografiska. Enligt honom har bildens genomslagskraft överträffat alla förväntningar. Han menar att andra får avgöra om prissättningen är olagligt eller inte.

– Det kanske är olagligt, och tiden får utvisa om det är det. Då får vi hantera det då. Men vi gör det bara idag och det är för att belysa internationella kvinnodagen, säger Skoog.

Vad har ni fått in för reaktioner på bilden?

– Vi har främst fått in väldigt positiva reaktioner från alla håll och kanter. Sen finns det ett gäng negativa kommentarer.

Tycker du inträdet är okej?