Malin lagade mat till sina kompisar – sen upptäckte hon något vidrigt

- 14/03/2017, 18:24

När Malin skulle laga mat såg hon plötsligt hur något rörde sig i risförpackningen.

Malin Larsson, 21, från Malmö och hennes pojkvän hade handlat ris från Uncle Ben's på sin lokala Willys-butik som de skulle använda när de lagade korvstroganoff med några vänner senare på kvällen.

Alla åt maten och tyckte det var gott, ingen upptäckte något konstigt. Malin tog sedan med sig risförpackningen hem till sig.

Några dagar senare skulle hon laga ris igen och hon hällde därför upp riset i en sil för att skölja det.

– Då såg jag plötsligt något svart i riset. Jag trodde först att det var ett svart skal till ett riskorn som kommit med, men då såg jag att det rörde på sig, berättar Malin för Nyheter24.

Malin tittade i risförpackningen och såg då att det fanns fler larver där i. Både döda och levande. Hon hittade även ett dött djur som liknade någon form av fluga.

– De var svåra att se, så fort man skakade om förpackningen så de syntes så kröp de direkt ner i botten igen. Så det var antagligen därför vi inte märkt dem första gången vi lagade riset.

Bildkälla: Privat

Malin kände sig rejält äcklad och hennes vänner kände sig också illamående när de fick veta att de funnits larver i riset de ätit.

– Jag brukar ha alla mina torrvaror i separata plastpåsar för att minimera risken för skadedjur, men nu fick jag slänga allt jag hade i skafferiet. Det måste ha varit mat för över 2 000 kronor. De här djuren måste ha kommit från riset, säger Malin.

Enligt Jan Jungerstam, biolog på Anticimex, så rör det sig om så kallade måttfjärilar. Det är först en fjäril som söker sig till, och livnär sig på torrvaror så som mjöl, socker och ris. De lägger sedan ägg som när de kläcks blir till larver.

– De kan ha kommit in i förpackningen varifrån som helst som förpackningen befunnits sig, under transporten, i butiken och så vidare. Men med tanke på storleken på larverna som fanns i förpackningen så tror jag att de i alla fall är några veckor, eller månad, gamla, säger Jungerstam till Nyheter24.


Bildkälla: Privat

Enligt Ylva Freiesleben, presskontakt på Mars som äger Uncle Ben's är det dock omöjligt att larverna ska ha kommit från företagets fabrik.

– Den här typen av larver har jag sett förr, de är ganska vanliga i butiker som inte har en hög rengöringsstandard, eller där maten stått länge. I vår fabrik så förarbetas riset innan det skickas ut så att inga levande organismer kan överleva. Vi gör dessutom över 200 andra kvalitetskontroller innan riset lämnar fabriken, säger hon.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Lucy som hittade en död geckoödla i sin avokadopåse och Elin som hittade något riktigt vasst i sina Haribo-nappar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft skadedjur hemma?