Jessica avslöjade djurplågeriet på grisfarmen – nu åtalas hon

- 06/04/2017, 19:29 -

Jessica kunde inte stå kvar utanför och lyssna på skriken som lät som någon led. När hon kom in såg hon något helt fruktansvärt.

Runt jultider talas det ofta nästan ohämmat mycket om julbord och dess köttbullar och julskinka. Något som Jessica Thiel ville förändra, genom att visa att djuren vi äter också har personligheter och är individer. Hon bestämde sig för att besöka en bondgård – nu åtalas hon.

Det var 25 december 2015 som Jessica tog sig till en grisfarm, med tanken att filma och ta bilder på grisarna.

Men det blev inte alls som hon hade tänkt sig. När Jessica kom fram till grisfarmen verkade det som att något inte stod rätt till. När hon stod utanför hörde hon intensiva skrik, som om någon led.

– Det var väldigt intensiva skrik av smärta lät det som, och jag visste inte vad som hände där inne, berättar Jessica för Nyheter24.

Jessica bestämde sig för att gå in i grisstallet, och såg inte att det satt en skylt som förbjöd obehöriga att gå in utan att ägarens tillåtelse. Dörren var olåst.


Bild: Polisen

– Jag gjorde det som kändes rätt och det jag tror de flesta människor skulle ha gjort i den här situationen. För det var som om någon skrek för sitt liv, säger Jessica.

Döende och döda grisar

Inne i grisstallet möttes Jessica av skrikande kultingar, kultingar som trängdes för att komma åt sin mammas spenar, och grisar som levde på trånga utrymmen. Några av de var även döda.

– Det låg döda kultingar på golvet och det fanns även döende kultingar. En satt fast i spaltgolvet men kom inte loss, den orkade liksom inte det. Så den dog antagligen den kvällen.

"Kändes orättvist och frustrerande"

Det var den fruktansvärda åsynen som gjorde att Jessica tog upp sin kamera och började filma.

– Jag insåg att jag inte kunde rädda någon. Det var för många som led för att jag skulle kunna hjälpa någon och jag kände ändå att det fanns en risk att gå in där, både för mig och grisarna, säger Jessica.

Senare på kvällen lade hon upp videon på Facebook.

– Det kändes orättvist och frustrerande att jag inte kunde göra något. Men samtidigt kändes det viktigt att folk får se hur det går till så att man åtminstone vet vad man betalar för, säger hon.

Efter att filmen laddats upp på Facebook spred den sig vidare. Så småningom nådde den fram till grisfarmens ägare, som gjorde en polisanmälan.

"Tydligt att grisarna inte mår bra"

Som en del av förundersökningen har polisen pratat med en etolog, det vill säga en person som är specialiserad på djurs beteende, som även är utbildad djurskyddsinspektör.

Enligt hen är det tydligt, av Jessicas video att döma, att grisarna inte mår bra och är i akut fara.

En gris som har fastnat med klöven i gösselgallret och inte kan ta sig loss, och en gris som ligger död i stallet, är tecken på att grisarna befinner sig i en akut situation, understryker etologen.

Enligt etologen finns det tre kriterier som kännetecknar djurplågeri: djuren ska inte utsättas för onödigt lidande; djuren ska ha möjlighet att röra på sig och bete sig naturligt; och avel ska inte medföra lidande. Etologen har bedömt att alla kriterier har uppnåtts av grisfarmen.

“Om det här hade varit på en hundkennel så hade uppfödaren blivit åtalad direkt,” säger etologen enligt polisförhöret som Nyheter24 har tagit del av.

Yrkar på nödvärn

Det är inget ovanligt att grisar far illa i svenska smågrisstall, och även om så även är fallet för Jessica åtalas hon för olaga intrång.

Jessicas försvarsadvokat Tomas Fridh tycker fallet är spännande. Han menar att det finns en stor motsägelse i lagen, där djur inom köttindustrin ofta far illa på ett sätt som aldrig hade accepterats om de var andra djur.

I tisdags hölls rättegången mot Jessica. Fridh, som yrkar på nödvärn, hoppas på en friande dom.

– Vi hoppas såklart att rätten erkänner den nödrätt som hon upplevde. Att de säger att i en sådan här situation med den här typen av djurhållning är det omöjligt för en enskild person att avgöra om det pågår brott eller inte, säger Fridh och fortsätter:

– Hennes agerande har i stort sett inte skadat någon. Hon har gått in och sedan gått ut. De hade inte märkt att hon varit där om hon själv inte hade berättat om det öppet, säger Tomas Fridh till Nyheter24.

Den 11 april meddelas domen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det rätt att Jessica åtalas?