Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppgifter: Polisen har hittat misstänkt bomb i lastbilen

Terrorattentat.

Lastbil inkörd i Åhlens city på Drottninggatan.

Twitter

Nyheter | 08/04/2017 08:47

Enligt uppgifter har polisen hittat en väska med sprängmedel. Men även gasflaskor, kemikalier och skruvar.

Det var under fredagen strax innan 15-tiden som en lastbil körde in i en folkmassa i centrala Stockholm. Fyra personer uppges ha dött och 15 skadades till följd av händelsen. Attacken utreds som misstänkts terrorbrott.

Nu uppger poliskällor till SVT att en väska med sprängmedel har hittats i lastbilen som användes vid gårdagens terrorattack.

Detta går emot uppgifterna som inkom under fredagen om att polisen hade genomsökt lastbilen, utan att hitta några sprängmedel.

Enligt poliskällor är det en hemmagjord bomb som har hittats i lastbilen. Enligt uppgift var den placerad i en väska men detonerade aldrig. Gärningsmannen ska ha bränt sig på laddningen.

På söndagen kom även uppgifter om att polisen hittat gasflaskor, kemikalier och skruvar. Detta ska tillsammans ha utgjort en form av hemmagjord bomb, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Bombgrupp arbetade med lastbilen hela natten

Enligt uppgift till Aftonbladet arbetade polisens bombgrupp under natten vid lastbilen. Man höll ett stort säkerhetsavstånd på 200 meter.

IED, förkortning för improviserade sprängmedel, ska enligt uppgift ha hittats.

Polisen vill inte kommentera

Lars Byström, presstalesperson vid polisen, vill inte kommentera om polisen har hittat sprängmedel. Men han menar heller inte att det är att dementera uppgifterna, skriver SVT.

Lastbilen har kapats

Enligt uppgifter ska lastbilen ha kapats av en maskerad, beväpnad man när chauffören packade ur i närheten av Drottninggatan.

Lastbilen ska tillhöra Spendrups.

– Det vi vet just nu är att det är vår lastbil det handlar om. Vi har pratat med vår chaufför och han berättar att han var och levererade till en kund, steg ur bilen och då ska någon ha hoppat in i förarhytten och stulit lastbilen, sade Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups, till Aftonbladet.

Två män greps sent igår kväll. I dagsläget finns det inga bekräftade uppgifter huruvida en av männen körde lastbilen eller inte.

Se hur människor i sista sekund klarar sig från att bli påkörda av lastbilen:

Läs mer om attacken i Stockholm:

9 saker du behöver veta om attacken i centrala Stockholm

Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm

Här är bilderna som visar lastbilsattacken i centrala Stockholm

En anhållen för inblandning i attacken i Stockholm – det här vet vi om honom

Så flydde misstänkte terroristen till tunnelbanan efter attacken

Säpo: Mannen har förekommit i utredningar tidigare