Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

11 saker du behöver veta om misstänkte 39-årige Rakhmat Akilov

- 08/04/2017, 15:43 -

Under lördagen har flera nya detaljer framkommit kring den misstänkte gärningsmannen efter attacken i centrala Stockholm.

Mannen, som har namnet Rakhmat Akilov, har gripits efter vansinnesfärden i centrala Stockholm under fredagseftermiddagen är anhållen, på sannolika skäl misstänkt som gärningsmannen som körde lastbilen längs Drottninggatan.

Rakhmat Akilov/Facebook

Det här är vad vi vet om den misstänkte gärningsmannen hittills:

1. Bakgrund

Mannen uppges vara en 39-årig medborgare i Uzbekistan, men är folkbokförd i en Stockholmsförort. Han ska dock inte ha bott där sedan ett tag tillbaka.

2. Familj

– Jag känner honom som en vanlig arbetare, ingen religiös fanatiker, säger kvinnan vars lägenhet 39-åringen står skriven på, till DN.

Enligt kvinnan är han en typisk familjefar som befann sig i Sverige för att tjäna pengar som byggjobbare. Frun och barnen bor kvar utomlands. Enligt Aftonbladet ska mannen ha fyra barn.

3. Sociala medier

På nätet ska han ha uttryckt sympatier för terrorgruppen IS. Enligt en poliskälla till Aftonbladet ska den anhållne mannen ha chattat med en okänd person i anslutning till dådet.

Polisen har tidigare under lördagen inte velat kommentera om de misstänker att det finns medhjälpare, skriver Aftonbladet.

4. Gripandet

Mannen ska ha hoppat ut ur förarhytten på lastbilen blödande, med både bränn- och glassplitterskador.

Den första bilden som togs 14:55, bara minuter efter attacken, visar hur mannen tar rulltrappan ner i tunnelbanan från markplan.

Den misstänkte gärningsmannen. Bildkälla: TT

Mannen har sedan snabbt tagit sig över tunnelbaneperrongen och fångades på bild en andra gång två minuter senare vid en annan uppgång.

Mannen ska sedan ha tagit sig från centralstationen med Arlanda Express. Först i riktning mot Arlanda, sedan tillbaka in mot Märsta.

Mannen ska ha burit en rånarluva och hade glassplitter på sina kläder i samband med gripandet i Märsta under gårdagskvällen. Enligt uppgifter ska han på en blandning av ryska och svenska ha erkänt dådet för poliserna på plats.

5. Kändisadvokat som försvarare

Enligt uppgifter till Expressen kommer den misstänkte terroristen få kändisadvokaten Johan Eriksson som försvarare.

Eriksson är en av Sveriges mest namnkunniga advokater som flera gånger röstats fram av sina kollegor som den de helst skulle vilja bli företrädd av.

6. Känd sedan tidigare

– Den anhållna mannen förekom i vårt underrättelseflöde tidigare. Men uppgifterna gick inte att belägga, sa Anders Thornberg vid Säpo under polisens pressträff på lördagseftermiddagen.

7. Kopplingar till ekonomisk brottslighet

39-åringen har varit skriven på samma adress som en person med kopplingar till ekonomisk brottslighet, skriver Ekot.

Den personen var inblandad i en härva med bluffakturor som misstänktes för att skicka pengar till IS, dessa misstankar kunde dock aldrig bekräftas. Personerna dömdes sedan för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

8. Bombexpert

Mannen ska i en anställningsintervju ha skrutit om sina kunskaper i att hantera sprängämnen, det uppger en företagare för Expressen.

– Han visade upp ett intyg på att han hade sprängkunskaper och berättade att han kunde spränga också, säger företagaren till Expressen.

Arbetsintervjun genomfördes i höstas.

– I slutet av intervjun visade han upp ett intyg på att han hade sprängkunskaper och berättade att han kunde spränga också. Vi skrattade mest åt det och förklarade att vi inte höll på med det. Det krävs helt andra tillstånd i Sverige för det, säger byggföretagaren till Expressen.

9. Anhållen misstänkt på sannolika skäl

Mannen är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Lars Byström, presstalesman vid polisen, sa under lördagsmorgonen till Ekot att den anhållna mannen sannolikt är den som körde lastbilen.

– Ja, som jag förstår det är personen anhållen för gärningsmannaskap, så det är troligtvis chauffören, sa Byström i Ekot under lördagsmorgonen.

Rakhmat Akilov misstänks vara den som körde lastbilen.

Mannen är anhållen på den högre misstankegraden, men för att han ska kunna hållas kvar hos polisen måste han häktas inom tre dagar.

För att kunna häkta måste åklagaren också ha tillräckligt starka bevis för att kunna hålla kvar honom.

10. Den misstänkte gärningsmannen skulle utvisas

Under söndagens presskonferens berättade polisen att den misstänkte gärningsmannen hade sökt uppehållstillstånd i Sverige 2014 men fått beslut om utvisning 2016.

I december ombads han lämna landet och i februari 2017 överlämnades ett verkställningsbeslut till polisen och den 24 februari blev han efterlyst.

11. Har utryckt sympatier för IS

Polisen bekräftade också under presskonferens att 39-åringen visat sympatier för bland annat IS.

– Vi vet att den misstänkte har utryckt sympatier för IS och andra extrema organisationer, sa polisen.

Se hur människor i sista sekund klarar sig från den framrusande lastbilen:

Läs mer om attacken i Stockholm:
10 saker du behöver veta om attacken i centrala Stockholm
Lastbil har kört in i folkmassa i centrala Stockholm – tre döda
Uppgifter från Spendrups: Lastbilen blev kapad
Stefan Löfven: Sverige har blivit attackerat
Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm