Linda var två sekunder från döden på Drottninggatan

- 10/04/2017, 20:31
Linda Lundberg var en av dem som hamnade i lastbilens väg på Drottninggatan.
1 av 3

Linda Lundberg var en av dem som hamnade i lastbilens väg på Drottninggatan.

TT/Privat

Hon uppskattar att lastbilen var 15 meter ifrån henne när hon upptäckte den.
2 av 3

Hon uppskattar att lastbilen var 15 meter ifrån henne när hon upptäckte den.

TT

De senaste dagarna har varit riktigt tuffa för Linda och hon är rädd att hon inte kommer kunna leva ett normalt liv igen.
3 av 3

De senaste dagarna har varit riktigt tuffa för Linda och hon är rädd att hon inte kommer kunna leva ett normalt liv igen.

Privat

Linda Lundberg undvek lastbilen på Drottninggatan med två sekunders marginal. Nu försöker hon återta sitt liv – och vägrar vara rädd.

Linda Lundberg, 27, var i Stockholm på fredagen. Hon skulle ha gått på ett möte om en praktikplats, men när Linda kom fram fick hon veta att mötet tyvärr blivit inställt.

– Så egentligen var jag inne i stan helt i onödan, jag hade kunnat vara hemma hela dagen, berättar Linda för Nyheter24.

Istället för att åka hem när hon insett att mötet blivit inställd bestämde hon sig för att göra några ärenden och unna sig en tur på stan.

– Jag kände mig lite nere så tänkte att jag skulle muntra upp mig med en liten shoppingrunda. Jag köpte en skjorta och ett läppglans.

Linda gick sedan längs med Drottninggatan för att gå till Hemköp i Åhléns City. Under tiden lyssnade hon på musik i sina hörlurar och smsade med en väninna som bor i Kalmar som också befann sig i Stockholm just den dagen.

Plötsligt märkte hon hur folk började springa förbi henne på gatan i panik.

– Det tog mig kanske en halv sekund att inse att de inte sprang från en regnskur eller så, utan att de faktiskt sprang för sina liv. När jag vände mig om såg jag lastbilen komma rakt emot mig, den var kanske femton meter bort.

Lyckades ta sig in i butik

På något sätt lyckades Linda ta sig in i Guldfynds butik i Hötorgspassagen, hon minnas inte exakt hur. Två sekunder efter att hon kastat sig in genom dörren rusade lastbilen förbi.

– Jag minns att jag tänkte på hur sjukt fort den åkte, och jag minns ljudet väldigt starkt. Det var ett dundrande eller mullrande ljud som fick hela byggnaden att skaka till, berättar Linda.

Personalen inne i Guldfyndsbutiken började stänga glasdörrarna och det enda Linda kunde fråga dem var "är de här glasen skottsäkra". Men när de stängt butiken började människor springa åt andra hållet, bort från Åhléns.

Linda kände att hon inte ville vara instängd, utan sprang med de flyende människorna genom Hötorgspassagen och upp till Hötorget där hon ringde sin pappa i chock.

– När jag pratade med pappa hörde jag helikoptrarna och sirenerna. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Jag visste inte att man kunde vara så rädd som jag var då.


Linda Lundberg befann sig på Drottninggatan under attacken. Bildkälla: Privat

"Min första tanke var 'nu har folk dött'"

I panik började hon springa mot McDonald's i korsningen Kungsgatan-Drottninggatan, fortfarande med sin pappa i telefonen. När hon kommit runt hörnet såg hon kropparna på övergångsstället.

– Jag såg folk ligga mitt i gatan. En polis gjorde hjärt- och lungräddning på en av dem. Jag blev inte riktigt förvånad när jag såg dem, det hade varit min första tanke när jag såg lastbilen att "nu har folk dött".

Linda sprang sedan in på McDonald's där de släpper ut henne bakvägen, eftersom hon fortfarande inte ville vara instängd. Sedan började hon gå på automatik. Slutligen hamnade hon i Solna Centrum där hennes pappa hämtade upp henne med bil.

– Det första jag sa när jag satte mig i bilen var: "vad kan jag göra för att förebygga posttraumatisk stress?".

"Varje gång jag sluter ögonen ser jag lastbilen komma emot mig"

Under helgen har Linda varit hos sina föräldrar i Bålsta med sin pojkvän. Det har inte varit några lätta dagar och hon har haft svårt att sova på grund av de ständiga flashbacksen.

– Varje gång jag sluter ögonen ser jag lastbilen komma emot mig. Jag har fortfarande jättestark ångest och får små korta gråtattacker flera gånger i timmen. Jag har svårt att äta och känner mig darrig.

Men Linda tycker ändå att hon haft ett väldigt bra stöd och varit på helt rätt plats under de här två tunga dagarna.

– Jag har varit med min familj och min pojkvän och skrivit en krönika som fått mycket support och kärlek från vänner och bekanta. Jag tror att det är en bra terapimetod. Jag vill verkligen slippa lida för det här, jag vill inte bli rädd.


Lastbilen efter att den kraschat in i Åhléns. Bildkälla: TT

"Mest glad över att jag lever"

På söndagen började Linda jobba igen, men hon känner att det är svårt att finna mening i jobbet.

– Det är svårt att göra saker som känns meningslösa i sammanhanget. Jag är ju mest glad över att jag lever.

Under måndagen planerar hon att med sin familj och sin pojkvän försöka besöka Drottninggatan igen.

– Jag tror det kommer bli tufft, men det kommer nog också vara bra. Jag vill visa dem var jag var när det hände, vart jag gick. Jag vill inte att det här ska göra så att jag inte kan röra mig fritt och leva som jag vill på grund av ångest och rädsla. Jag vill verkligen inte att det ska hända, avslutar hon.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Känner du dig mer rädd efter det som hänt på Drottninggatan?