Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vanliga misstaget gjorde Veras häst blind – då uppfann hon det här

- 23/04/2017, 14:12 -
18-åriga Veras häst blev blind. Då kom hon på en smart lösning.
1 av 6

18-åriga Veras häst blev blind. Då kom hon på en smart lösning.

Privat

Vera är 18 år och från Åkersberga, utanför Stockholm.
2 av 6

Vera är 18 år och från Åkersberga, utanför Stockholm.

Privat

Så här såg alltså grimman ut först...
3 av 6

Så här såg alltså grimman ut först...

Privat

Och så här såg den ut sen...
4 av 6

Och så här såg den ut sen...

Privat

Den här remmen finns alltså på alla grimmor man köper.
5 av 6

Den här remmen finns alltså på alla grimmor man köper.

Privat

Men Vera tog bort den.
6 av 6

Men Vera tog bort den.

Privat

Efter att Vera uppmärksammat att många gör samma misstag hon har gjort med sina egna hästar bestämde hon sig för att göra något åt det.

Om du någon gång har varit i ett stall har du med all säkerhet märkt att det finns rutiner och regler för allt. Säkerhet först, alltid.

Men ju mer van en blir vid stall och hästhantering, kan en börja tumma på säkerheten. Allra minst slarv kan bli farligt, och en dag är olyckan framme.

Det var precis vad som hände för Vera Drangel, 18, från Åkersberga utanför Stockholm. Ett enkelt misstag kostade hennes häst synen.

– Det var helt i onödan och bara på grund av slarv, så dumt! berättar Vera för Nyheter24.

Det var fem-sex år sedan som olyckan var framme.

– På den tiden hade vi tolv hästar uppstallade i ett eget stall. Alla vi som hanterade hästarna brukade bara sätta på grimman utan att knäppa haken som ska sitta på sidan av hästens huvud. Den lämnade vi uppknäppt så att den bara hängde ner, berättar Vera.

Även Veras mamma brukade göra så här. Och det var en dag när hon skulle leda ett sto som olyckan var framme.

Eftersom hon höll på att fumla med både vantar och staket tappade hon grimskaftet, som stoet råkade kliva på. Plötsligt blev det ett sådant tryck på både grimma och grimskaft att spännet, som ju inte satt fast, smällde rakt i ögat på stoet.

– Hon fick en svårt skadad hornhinna och nedsatt syn till ungefär hälften av vad hon borde se. Helt i onödan och bara på grund av slarv, berättar Vera som minns tillbaka på händelsen.

Nyligen upptäckte Vera att många hästägare i hennes nuvarande stall gör samma misstag som hon har gjort tidigare. Det gav henne en idé om att göra en grimma utan käkremmen.

– Jag kom på idén när jag insett hur mycket smidigare det blev att ta in hästarna från hagen. Om det är fler hästar som står vid grinden samtidigt så är det väldigt smidigt att bara trä grimman över öronen och ta ut hästen istället för att stå med staketet, vantarna och samtidigt försöka knäppa käkremmen.

Nu finns Veras käkremsfria grimma tillgängligt för alla i stallet. Reaktionerna har varit varierande.

– Vissa säger att deras häst alltid är lugn och det skulle inte hända, så det spelar ingen roll. Andra inser att deras "dåliga vana" faktiskt kan leda till något som kan skapa stor skada och tycker idén med grimman är jättebra, berättar Vera för Nyheter24.

Kolla även in den här videon om två tonårspojkar som ska ha haft sex med en häst:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du lärt dig av dina misstag?