Leif GW Persson tror att Ryssland ville få Rakhmat Akilov utlämnad redan före lastbilsattacken.
1 av 2
Leif GW Persson tror att Ryssland ville få Rakhmat Akilov utlämnad redan före lastbilsattacken. - Foto: TT Bild / Facebook
Leif GW Persson, kriminolog och författare.
2 av 2
Leif GW Persson, kriminolog och författare. - Foto: TT Bild

GW Persson: Ryssland tipsade Säpo om Akilov – före attacken

Leif GW Persson är övertygad om att Säkerhetspolisen redan före lastbilsattacken hade fått tips om nu gripne Rakhmat Akilov.


Leif GW Persson är övertygad om att Säkerhetspolisen redan föra lastbilsattacken i Stockholm fått tips om Rakhmat Akilov, mannen som nu är misstänkt för dådet. Det ska ha varit ryska säkerhetstjänsten som ville få Akilov utlämnad, skriver Expressen.

– Jag är fullkomligt övertygad om att Säpo fått tips om den här göken. Mina sagesmän hävdar bestämt att ryska säkerhetstjänsten kontaktade den svenska år 2015 och då ville ha Akilov utlämnad till Ryssland för misstänkt samröre med islamistiska terrorister, säger GW Persson till Expressen.

– Det här är kanske inget det finns papper på, utan det har troligen skötts via informella kontakter. Det är i varje fall inget papper någon kommer att hitta, säger han.

Säpochefen Anders Thornberg har tidigare sagt att Säkerhetspolisen kände till Akilov sedan tidigare.

– Det stämmer att det funnits enstaka underrättelseuppgifter som vi fick in under 2016. Vi får massor med sådan information. När vi fick den informationen så kontrollerade vi den, vi arbetade igenom den, och det fanns inget belägg för de uppgifterna som fanns. Vi hade inget att gå vidare på, sa Thornberg i SVT:s Agenda skriver Expressen.

Det här vet vi om Rakhmat Akilov som misstänks för attacken:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Senaste nytt

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Bombdåd på mässa i Filippinerna – flera döda

Minst fyra personer dog och dussintals människor skadades vid ett bombattentat mot en katolsk mässa i staden Marawi i provinsen Mindanao i Filippinerna på söndagen.

Attacker mot Gaza möts med raketer

Israels bombardemang av södra Gaza fortsätter samtidigt som Hamas och Islamiska Jihad har svarat med raketbeskjutning mot Israel.