Rakhmat Akilov erkänner hur han byggde sprängladdningen som återfanns i lastbilen.
1 av 2
Rakhmat Akilov erkänner hur han byggde sprängladdningen som återfanns i lastbilen. - Foto: Facebook/TT
Dådet ska ha planerats från ett tältläger i Vårby gård.
2 av 2
Dådet ska ha planerats från ett tältläger i Vårby gård. - Foto: TT

Rakhmat Akilov erkänner: Byggde bomb av tändargas och skruvar

Rakhmat Akilov ska i förhör ha berättat om hur han byggde bomben i ett tältläger i Vårby gård. Planen var att själv dö i explosionen.


Terrormisstänkte Rakhmat Akilov berättar i förhör hur han byggde den bomb som senare återfanns i lastbilen som kraschade in i Åhléns på Drottninggatan, enligt uppgifter till Expressen.

Han ska ha planerat dådet från ett tältläger i Vårby gård i Stockholm. Bland annat genom att inhandla tändargas från flera olika butiker och sedan tejpat fast skruvar runt sprängladdningen.

Hans mål med attacken ska ha varit att skada vuxna och sedan själv dö i explosionen, för att på så sätt kunna bli en jihadistisk martyr, skriver Expressen.

Samma dag som Akilov genomförde attacken ska han ha vaknat i sitt tält, bett en bön och sedan ha gått till Vårby gårds centrum för att äta pizza och inhandla snus. Med sig ska han ha haft en väska. Denna var sedan borta nästa gång Akilov fångades på bild bara en liten stund efter att han kraschat lastbilen på Drottninggatan.

Det har tidigare funnits uppgifter om att Akilov brände sig på kemikalier under attacken. Se mer om det i klippet under.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Akilov, du hittar fler artiklar om attacken här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Livstids fängelse för mord och nio mordförsök

Tonårspojkar döms för knivmord

Den 23-årige Kalmarbon trodde att mötet skulle handla om en narkotikaaffär, men han blev knivmördad. Nu döms två tonårspojkar för mord respektive stämpling till mord.

Här är frågan Arla vägrar att svara på angående Bregott

Det var för ett par veckor sedan som Arla skickade ut ett gäng Bregott-paket till olika svenska kändisar. Men reaktionerna blev inte helt som tänkt.

Inflationen sjunker oväntat lite i eurozonen

Inflationen sjönk till 2,6 procent i eurozonen i februari, visar preliminära beräkningar presenterade av EU:s statistikbyrån Eurostat.

Arbetslösheten sjunker marginellt i eurozonen

Arbetslösheten i eurozonen sjönk till 6,4 procent i januari, enligt säsongsjusterade beräkningar gjorda av statistikbyrån Eurostat.

Fjällräv på rymmen har hittats påkörd

Fjällräven Mei som varit på rymmen från Skånes djurpark har hittats påkörd.