Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Frida, 18, hittade hårig spindel i skolmaten

Nyheter | 26/04/2017 16:29

Gymnasieeleven Fridas lunchupplevelse är inget för den med spindelfobi. Nu förklarar Sodexos distriktschef hur det hela kan ha gått till.

I Nyheter24:s artikelserie Skolmatskollen blev det snabbt tydligt att maten som serveras i skolor runt om i Sverige är av väldigt varierande kvalitet.

Det var också många elever som hörde av sig med bilder som visade olika obehagliga upplevelser av insekter och andra oväntade objekt på lunchtallriken.

Nu har det hänt igen.

Eleven Frida, 18, går på gymnasieskolan Östra Real på Östermalm i Stockholm. Hon kontaktade Nyheter24 och var något skakig efter dagens lunchupplevelse.

– Jag tycker inte så mycket om att äta i skolan och nu känns det ännu mer obehagligt, säger hon till Nyheter24.

Under lunchen serverades det enligt Frida kokt potatis med skalet kvar, samt pulled pork-hamburgare. Men Frida valde att bara äta potatis och grönsaker eftersom att hon är vegetarian.

– Jag såg en konstig stor fläck på potatisen men skalade bort den. Då såg jag att alla runt bordet började reagera och då insåg jag att det faktiskt var en spindel. Det var så äckligt, kroppen var så stor och den hade håriga ben!

Bildkälla: Privat

Frida visade upp den ovälkomna tallriksgästen för kökspersonalen, som enligt henne också blev väldigt äcklade av synen och slängde spindeln direkt.

Nyheter24 kontaktar Kristoffer Bereda, som är distriktschef för Sodexo som levererar maten till Östra Real. Han har då redan hunnit vara i kontakt med skolan om händelsen.

Han förklarar att potatisen från Sodexo är ekologisk och därmed mindre besprutad för att värna om miljön. Det som kan hända då är enligt honom att en insekt av det här slaget, så kallad "potato bug", följer med.

Bildkälla: Google Street View

– Den lever inne i potatisen, vilket gör den svår att upptäcka. Det är väldigt tråkigt att hon behövde vara med om det här, det är alltid obehagligt, säger Kristoffer Bereda till Nyheter24.

Han understryker att situationer som dessa alltid följs upp från leverantörens sida och att det inte är ofta den här typen av händelser inträffar, men att det självklart inte är en trevlig upplevelse.

– Hälsa gärna till eleven att vi inte är arga på henne, det är bara bra att hon berättade. Hon får gärna kontakta oss så att vi kan kompensera henne.

Nyheter24 har tidigare intervjuat distriktschefen Kristoffer Bereda i samband med artikelserien Skolmatskollen. Då fick den multinationella matleverantören Sodexo utstå en del kritik från elever och anställda, som menade att maten var näringsfattig och smakade illa.

Här kan du se hur bra(?) det gick för utbildningsminister Gustav Fridolin när Skolmatskollen bad honom kommentera elevernas inskickade bilder på deras skolmat:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.