Nattklubben Statt i Karlskrona har börjat med ”änglashot”.
1 av 3
Nattklubben Statt i Karlskrona har börjat med ”änglashot”. - Foto: TT
Ett kodord som gör att personalen direkt vet att de ska ingripa.
2 av 3
Ett kodord som gör att personalen direkt vet att de ska ingripa. - Foto: TT
Att beställa en ”änglashot” av bartendern började baren Iberian Rooster i St. Petersburg, Florida, med.
3 av 3
Att beställa en ”änglashot” av bartendern började baren Iberian Rooster i St. Petersburg, Florida, med. - Foto: TT

Svenska nattklubbens hemliga shot – ska stoppa sexuella ofredanden

Nattklubben Statt i Karlskrona har börjat med "änglashot". Ett kodord som gör att personalen direkt vet att de ska ingripa.


Att beställa en "änglashot" i baren är något som har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna, det efter att baren Iberian Rooster i St. Petersburg, Florida, började med kodordet.

Upplever man sexuella trakasserier eller ofredanden på utestället kan man beställa en "änglashot" och då vet personalen att något är fel och att de ska ingripa direkt.

Nu har den även kommit till Sverige, vilket Aftonbladet även har rapporterat om.

Nattklubben Statt i Karlskrona skrev under onsdagen ett inlägg på Facebook om att de kommer införa tillvägagångssättet för att visa att de har nolltolerans för ofredanden och sexuella trakasserier.

"Skulle du bli förföljd eller känner dig trakasserad inne hos oss ber vi dig söka upp en vakt, finner du ingen vakt kan du gå till baren och beställa en 'änglashot'. Det som händer då är att barpersonalen tillkallar vakterna omgående. Försök att håll dig lugn tills en vakt kommer. Tillsammans hjälps vi åt", skriver nattklubben i inlägget.


Bildkälla: Faksimil Facebook

När Nyheter24 når Andreas Larsson, nattklubbschef på Statt nattklubb, berättar han att klubben alltid sett allvarligt på sexuella ofredanden och trakasserier. Men att de tidigare saknat tydliga rutiner för all personal rörande hur det ska hanteras.

Efter att några fall av sexuella ofredanden, som skett på klubben, dessutom uppmärksammats i lokala medier bestämde de sig för att ta i med hårdhandskarna mot problemet.

– Vi har gått på kurser och gjort om våra rutiner nu så att alla ska kunna känna sig trygga hos oss, säger Anderas Larsson.

Det var även i samma veva som klubben fick idén om att införa "änglashoten".

– Vi såg att den här shoten uppmärksammats en hel del, att det var något ställe i Florida som infört det och vi kände att det stämde väl överens med de förändringar vi nu håller på att göra, och vi hoppas självfallet att andra tar efter, berättar han.

De förändringar klubben håller på att göra är dels att utbilda all personal så att alla ska agera likadant om någon berättar att denna blivit sexuellt ofredad. All personal ska bära radio och så fort någon berättar att de blivit utsatta, eller beställer en "änglashot", ska vakter tillkallas.

Vakterna ska sedan överlämna den misstänkte gärningsmannen till polis, som tar över ärendet efter det.

På nattklubbens Facebook har responsen varit positiv med flera kommentarer som berömmer klubben för att de verkligen gör en förändring. Men vissa personer skriver även att de tycker det är problematiskt att klubben skrivit ut kodordet så att både killar och tjejer nu vet vad det är.

Istället rekommenderar folk att nattklubben sätter upp skyltar med kodordet på tjejtoaletten istället. När Andreas Larsson får höra kritiken säger han att han förstår vad personerna menar.

– Vi kommer sätta upp lappar på toaletten också men det här är såklart något vi tar till oss och kanske pratar om i ledningsgruppen. Det är ju inte fredag än, säger han.

Klubben kommer börja med de nya rutinerna och införa "änglashotsen" redan nu i helgen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.