19-åriga ​Sebastian Kreivi från Piteå ​bestämde sig i januari tidigare i år att testa på "rooftopping".
1 av 8
19-åriga ​Sebastian Kreivi från Piteå ​bestämde sig i januari tidigare i år att testa på "rooftopping". - Foto: Privat
Det är när man tar bilder från väldigt höga byggnader.
2 av 8
Det är när man tar bilder från väldigt höga byggnader. - Foto: Privat
Sebastian skulle uppskatta att han har klättrat på mellan 50 till 70 byggnader.
3 av 8
Sebastian skulle uppskatta att han har klättrat på mellan 50 till 70 byggnader. - Foto: Privat
Hemma i Piteå har han blivit lite av en lokalprofil och hans vänner är väldigt stöttande och tycker det är häftigt.
4 av 8
Hemma i Piteå har han blivit lite av en lokalprofil och hans vänner är väldigt stöttande och tycker det är häftigt. - Foto: Privat
Sebastian berättar att han blir tagen av vakter nästan varje gång.
5 av 8
Sebastian berättar att han blir tagen av vakter nästan varje gång. - Foto: Privat
I Hong Kong är han portad från tio byggnader.
6 av 8
I Hong Kong är han portad från tio byggnader. - Foto: Privat
Sebastian är mer rädd för att bli påkommen av polisen än att faktiskt ramla ner.
7 av 8
Sebastian är mer rädd för att bli påkommen av polisen än att faktiskt ramla ner. - Foto: Privat
Sebastians familj vet om vad han gör, även om han menar att hans farliga hobby inte är något som diskuteras vid matbordet.
8 av 8
Sebastians familj vet om vad han gör, även om han menar att hans farliga hobby inte är något som diskuteras vid matbordet. - Foto: Privat

Svenska Sebastian, 19, om sin galna hobby: "Det är farligt"

Sebastian Kreivi från Piteå ​bestämde sig i januari tidigare i år att testa på "rooftopping" – att ta bilder från väldigt höga byggnader.


Sebastian Kreivi, 19, från Piteå bestämde sig i januari tidigare i år att testa på "rooftopping" – att ta bilder från väldigt höga byggnader. Han blev inspirerad av andra och klättrade upp på en 50 meter hög radiomast.

– Sedan fortsatte det bara, jag vill ha mer, större och högre. Eftersom det är så litet här finns det inte så många höga byggnader, så jag åkte till Dubai ensam, berättar Sebastian för Nyheter24

Sebastian berättar att man träffar många som håller på med samma sak på byggnaderna eller via ett community. Bilderna tar han ofta själv eller så får han hjälp av någon han träffar på plats. 


– Det är farligt, men anledningen till varför jag gör det är för känslan av adrenalin och frihet – man gör något man inte får. Men jag brukar säga att jag är mer rädd för att bli påkommen av polisen än att faktiskt ramla ner, säger han och fortsätter: 

– Jag gillar också att fota och det har alltid varit ett intresse. Jag har skaffat en ordentlig kamera att kunna ta bättre bilder med nu. Det är ju lite unikt att fotografera sig själv och omgivningen på det viset som jag gör det på. 

Efter resan i Dubai så tog det inte lång tid innan Sebastian var på resande fot igen. Han bokade en enkelresa till Bangkok där han stannade i ungefär fyra veckor, sedan begav han sig vidare till Hong Kong. 


Sebastians familj vet om vad han gör, även om han menar att hans farliga hobby inte är något som diskuteras vid matbordet. Hemma i Piteå har han blivit lite av en lokalprofil och hans vänner är väldigt stöttande och tycker det är häftigt. 

– Det finns väl inte så många som gör det på samma nivå som jag gör i Sverige. Vissa klättrar upp på radiomaster men vad jag vet är jag den enda i Sverige. 

Sebastian skulle uppskatta att han har klättrat upp på mellan 50 till 70 byggnader. 

– Det blir en del resanden. Alla byggnader och utsikter är häftiga på sina sätt men det häftigaste hittills var en mast på en skyskrapa som byggdes, ungefär 300 meter upp i luften. 


Han berättar även att han blir tagen av vakter nästan varje gång och i Hong Kong är han portad från tio byggnader. 

– Ofta har de sett mig på kamerorna eller fått ett larm från sensorer att jag rör mig på områden där jag inte får vara. 

Blir man påträffad av vakter blir man portad från byggnaden, försöker man ta sig upp på en byggnad man blivit portad från ringer vakterna polisen. 


– Jag kommer hålla på med det här så länge jag tycker att det är roligt. I början trodde folk att jag hade redigerat bilderna men när jag fortsatte lägga upp bilderna så började väl folk förstå att det var på riktigt. 

– Jag får mycket positiva reaktioner men det finns även de som skriver att jag är sjuk i huvudet. Men det är kul att det finns många som gillar vad jag gör. 


På Youtube har Sebastian nära 3 000 följare och en del på Instagram där han publicerar bilder från äventyren. 

Men Sebastian berättar att det finns en gräns för vad han faktiskt inte skulle göra. 

– Folk som gör volter vid kanterna, jag kan inte ens göra en bakåtvolt så det skulle jag aldrig göra. Men det finns en skorsten i Slovenien som är 360 meter hög, det vore ballt att testa. 


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du höjdrädd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.