Svenska föräldrarna fick nej på namnet Biceps till sin son

- 11/07/2017, 13:19 -

Föräldrarna kanske var gymfreaks då de försökte namnge sin son efter en muskel. Men det gick inte hem hos Skatteverket som gjorde avslag på namnförslaget.

Det här med att namnge sitt nyfödda barn kan vara lite krångligt. Ofta vill man ha ett unikt namn som ska spegla den lille parvelns sprudlande personlighet eller ens egna lustiga personlighet. Eller så tar man bara ett klassiskt namn.

Några som vägrade följa strömmen var ett par föräldrar från Stockholm som samma dag som sonen föddes skickade in en namnanmälan till Skatteverket. Mindre än två månader senare fick paret dock avslag på förslaget, skriver Dagens Nyheter.

Namnet? De två föräldrarna, som kanske var riktiga gymfreaks, ville döpa sin son till Biceps och fick alltså ett tydligt nej från ansvariga myndigheten Skatteverket.

Biceps får man tydligen inte döpa sitt barn till. Bildkälla: TT Bild.

I beslutet går att läsa: "Förnamnet Biceps räknas som ett ”språkligt korrekt ord, ett substantiv” och är inte ”förenligt med namnskicket i Sverige att bära som namn”. Det är alltså inte lämpligt att döpa barnet efter muskeln.

Att få avslag är faktiskt vanligare än du någonsin kunde gissa, meddelar Skatteverket.

Skatteverket hanterar anmälan om namn för nyfödda barn. Bildkälla: TT Bild.

– Förra året hanterade vi cirka 14 000 ärenden som gick emot anmälan. Orsakerna till varför vi avslår kan vara flera. Bland annat att vi inte godkände förnamnet, att personen tidigare gjort en namnändring eller att det saknades underskrift, säger Ylva Vesterlund, pressekreterare hos Skatteverket, till Nyheter24.

Ibland tar föräldrar också tillbaks sin anmälan. Kanske för att de efter att ha sovit på saken ändrat sig. En annan anledning som oftast inte godkänns är att en stavningsändring ändrade förnamnets uttal.

Har ni några exempel på några andra namn som nekats den senaste tiden?

– Tyvärr har vi inga konkreta exempel på namn som fått avslag då vi inte för ett sådant register. Varje handläggning sker, så att säga, separat, säger Ylva Vesterlund.

Det vi dock vet är att 1996 så försökte två svenska föräldrar namnge sitt barn till Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 som alltså också fick avslag. Namnet skulle uttalas "Albin"...

Läs också om de mest populära bebisnamnen i hela världen.

TV: Pappan härmar bebisens hicka – då ger hon honom fingret.


Borde Biceps vara okej som namn?