Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mansfria festivaler kan stoppas – kan vara olagligt

- 12/07/2017, 07:59 -
1 av 3

TT

2 av 3

TT

3 av 3

TT

Mansfri festival? Knappast, enligt experten.

För omkring två veckor sedan meddelade Bråvallafestivalen att det inte blir någon festival nästa år. Detta efter upprepade sexualbrott, bland annat våldtäkter i publikhaven, har skett på festivalen.

Något som fick komikern Emma Knyckare på tankar att starta en mansfri festival, vilket blev en internationell nyhet.

Men nu verkar det som att festivalen kan stoppas. Den bryter nämligen mot diskrimeringslagen, enligt juristen Eberhard Stüber, skriver SVT.

Stüber är specialiserad på diskrimineringsrätt.

– Som diskrimineringslagen ser ut idag så är det inte tillåtet att behandla kvinnor och män olika vid tillträde till allmän sammankomst eller offentlig tillställning, säger Eberhard Stüber till Kulturnyheterna.

Det finns givetvis undantag när det gäller särbehandling av kön. Exempelvis anses det finns goda skäl bakom kvinnofängelser, kvinnojourer och kvinnohem.

Men en festival räknas inte in, eftersom det är en offentlig sammankomst.

Om det ändå vore tillåtet att förbjuda män tillträde är Stüber skeptisk till hur det skulle gå till väga. Vem får definiera vem som räknas som man, menar han.

Vill se andra strategier

Stüber skulle hellre se att man arrangerar en festival som genom namn och stämning gör att de som enbart "vill komma och tafsa på kvinnor håller sig borta".

Emma Knyckare själv tror också på andra strategier. 

– Om det skulle bli så att vi tvingas bjuda in män som de fick göra på Ladies Night, så är det inget problem. Det mäktiga är ju att festivalen är till för tjejer och för att icke-män ska känna sig välkomna där. Vi får lösa det på något sätt, på något sätt kommer det bli av, säger Emma Knyckare till Kulturnyheterna, skriver SVT.

Se även: Bråvallafestivalen ställs in nästa år – på grund av sexbrotten

Bör mansfri festival vara laglig?