1 av 3
- Foto: TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Mansfria festivaler kan stoppas – kan vara olagligt

Mansfri festival? Knappast, enligt experten.


För omkring två veckor sedan meddelade Bråvallafestivalen att det inte blir någon festival nästa år. Detta efter upprepade sexualbrott, bland annat våldtäkter i publikhaven, har skett på festivalen.

Något som fick komikern Emma Knyckare på tankar att starta en mansfri festival, vilket blev en internationell nyhet.

Men nu verkar det som att festivalen kan stoppas. Den bryter nämligen mot diskrimeringslagen, enligt juristen Eberhard Stüber, skriver SVT.

Stüber är specialiserad på diskrimineringsrätt.

– Som diskrimineringslagen ser ut idag så är det inte tillåtet att behandla kvinnor och män olika vid tillträde till allmän sammankomst eller offentlig tillställning, säger Eberhard Stüber till Kulturnyheterna.

Det finns givetvis undantag när det gäller särbehandling av kön. Exempelvis anses det finns goda skäl bakom kvinnofängelser, kvinnojourer och kvinnohem.

Men en festival räknas inte in, eftersom det är en offentlig sammankomst.

Om det ändå vore tillåtet att förbjuda män tillträde är Stüber skeptisk till hur det skulle gå till väga. Vem får definiera vem som räknas som man, menar han.

Vill se andra strategier

Stüber skulle hellre se att man arrangerar en festival som genom namn och stämning gör att de som enbart "vill komma och tafsa på kvinnor håller sig borta".

Emma Knyckare själv tror också på andra strategier. 

– Om det skulle bli så att vi tvingas bjuda in män som de fick göra på Ladies Night, så är det inget problem. Det mäktiga är ju att festivalen är till för tjejer och för att icke-män ska känna sig välkomna där. Vi får lösa det på något sätt, på något sätt kommer det bli av, säger Emma Knyckare till Kulturnyheterna, skriver SVT.

Se även: Bråvallafestivalen ställs in nästa år – på grund av sexbrotten

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör mansfri festival vara laglig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.