Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rekordkallt i juli – så tror meteorologen det blir i augusti

- 29/07/2017, 22:52
Det har varit rekordkallt i juli i år.
1 av 3

Det har varit rekordkallt i juli i år.

TT

Med polarluft som legat kvar över Sverige.
2 av 3

Med polarluft som legat kvar över Sverige.

TT

Och det verkar fortfarande vara omöjligt att säga hur augusti kommer bli.
3 av 3

Och det verkar fortfarande vara omöjligt att säga hur augusti kommer bli.

TT

Det har varit riktigt kallt i juli månad med kalla vindar och blåst, och det verkar vara svårt att veta hur det kommer bli i augusti.

Det har varit riktigt kallt i hela juli på många håll i landet, och det har märkts av på många olika sätt. Bland annat har svenskarnas konsumtion av sexleksaker skjutit i höjden, något du kan läsa mer om här

Men det är inte det enda som slagit rekord i juli – det är nämligen den första juli-månaden där temperaturen inte varit över 30 grader en enda gång på TIO ÅR, skriver Expressen. 

Det är den så kallade "ryssvärmen" som uteblivit från Sverige i år. Enligt Johan Groth på väderinstitutet Storm har det legat kall polarluft över Sverige vilket gjort att temperaturerna inte lyckats ta sig upp hela vägen. 

– Den har periodvis varit väldigt skönt ändå, när det inte är regn och rusk. Men vi får inte upp hettan, då behöver vi hjälp med att luften är uppvärmd från början, säger han. 

Han säger också att det är omöjligt att säga hur vädret kommer att bli i augusti baserat på hur det varit under juli. Många kanske tror att om juli är kallt borde augusti bli varmare, men det verkar alltså inte finnas någon sådan korrelation. 

– Det kan mycket väl bli varmare, men också regn eller fortsatt svalt. Vädret har inget minne, och varje situation är ny, säger Johan Groth till Expressen.

I spelaren under kan du se en video på ett åskoväder i slow motion som ser helt magiskt ut. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du missnöjd med vädret den här sommaren?