Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I den här svenska staden får studenterna inte åka flak nästa år

- 08/09/2017, 21:05
Rektorer i Skövde har gått ihop för att stoppa flak.
1 av 3

Rektorer i Skövde har gått ihop för att stoppa flak.

TT

Så nu förbjuds det.
2 av 3

Så nu förbjuds det.

TT

Från och med nästa år.
3 av 3

Från och med nästa år.

TT

Personer som bor i den här staden kommer inte få se fram emot att åka flak nästa år. Det har rektorerna i staden bestämt.

Traditionen där studenter åker runt på flak för att skrika ut sin glädje och sjunger "vi har tagit studenten" är älskad över hela Sverige. Men inte av alla. 

Bor du i Skövde och ska ta studenten nästa år så kommer du nog bli besviken. Rektorer på alla gymnasieskolor i staden nämligen har bestämt att ingen ska få åka flak nästa år, skriver Skövde Nyheter. 

– Kortegen i den form den varit på senare, brukar vara uppe för diskussion när vi träffas årligen i den här gruppen. I år var det dags att ta beslutet. Vi kan inte stå för att det här är en del av vårt studentfirande längre, säger Erik Eriksson, rektor på Gymnasium Skövde till Skövde Nyheter.

Bildkälla:TT

Anledningen ska vara dels att det kostar mycket för eleverna.

– Ett studentfirande kan bli väldigt dyrt. Hyran för ett flak är också en stor kostnad för en liten sak och något som flera familjer inte har råd med. Vi har varje år elever som kommer till oss och säger att de inte har pengar och som vi får stötta ekonomiskt, säger Erik.

Men även att det är dåligt för miljön och att skolorna inte alltid kan stå för det som står på banderollerna på flaken. 

Istället så är förslaget att eleverna ska gå. 

– Istället tänker vi oss en gående variant, vilket väldigt många kommuner runt om i landet redan har. Nu börjar arbetet med att tillsammans med studenterna jobba fram de nya formerna för kortegen. Det som är klart är att den inte ska vara motordriven utan gå till fots, säger Erik Eriksson till Skövde Nyheter.

Se också videon om Remi som fick sitt livs värsta besked, samma dag som hon tog studenten

Läs också om banderollerna på flaken som upprörde 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du tagit studenten?