Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Psykologen svarar på vad härskarteknik är och varför det används

- 24/09/2017, 15:47 -
Nyheter24 pratade med psykologen Anna Bennich Karlstedt om vad härskarteknik är.
1 av 3

Nyheter24 pratade med psykologen Anna Bennich Karlstedt om vad härskarteknik är.

Privat/Pixabay

Och varför de används.
2 av 3

Och varför de används.

Pixabay

Anna Bennich Karlstedt.
3 av 3

Anna Bennich Karlstedt.

Privat

Nyheter24 pratade med psykologen Anna Bennich Karlstedt för att reda ut vad härskarteknik är och varför det används.

Du har säkert, i relationer till andra personer, stött på att de använder sig av något som kallas härskarteknik. Men vad är det och varför används den?

Nyheter24 pratade med psykologen Anna Bennich Karlstedt för att reda ut vad härskarteknik är och varför det används.

Anna börjar med att förklara att en härskarteknik är en metod för att skaffa sig makt i en relation. 

– Enhärskarteknik är en metod, ofta subtil och lite svår att uppfattaför omgivningen, som syftar till att skaffa sig makt och/eller fåden andre att göra saker den egentligen inte vill. Det kan skemedvetet men också vara en ganska omedveten process.

Det finns flera olika sätt en person kan använda sig av härskarteknik. Anna hänvisar till den norska professorn Berit Åås som redan på 70-talet beskrev några typiska härskartekniker. De har sedan dess blivit fler och förfinats allteftersom, men några ursprungliga exempel är:

Osynliggörande: Någon ignorerar dig genom att till exempel plocka upp sin telefon och börja scrolla, gäspar, suckar eller vänder sig mot någon annan när du talar på mötet.

Förlöjligande: Någon kallar dig ”lilla vän” eller skämtar om dig på ett förlöjligande sätt, vilket får sig att känna dig osäker och obekväm.

Undanhållande av information: Det fattas informella beslut och sker informationsutbyte på AW-n dit du inte är inbjuden. Det leder till att du känner dig förvirrad, korkad och inte är påläst.

Dubbelbestraffning: Vad du än gör är det är fel, det går inte att göra rätt. Exempel på klassisk kvinnofälla: Går du på ett jobbmöte på kvällstid försummar du dina barn, stannar du istället hemma är du inte att räkna med jobbmässigt.

Påförande av skuld och skam: Klassiskt exempel: en kvinna utsätts för sexuella trakasserier men får veta att hon har sig själv att skylla med den korta kjolen.

Bildkälla: Pixabay

Syftet med att använda sig av härskarteknik är alltså att skaffa sig makt över en annan person på ja, ganska otrevligt, sätt. Det är vanligt på jobbet.

– Det är ganskavanligt i jobbsammanhang där prestation och maktposition kan ökavinning på flera sätt. Till exempel ökat ansvar, lönehöjning eller beundranifrån andra. Oftare sker den kanske när det handlar ominformell makt, eftersom till exempel chef-medarbetare redan är rätttydligt.

Men också i andra relationer.

– Mendet kan också vara vanligt i andra mänskliga relationer, bådei kärleks- och vänskapsrelationer förekommer det. Oftare då detfinns någon form av konkurrens ökar risken att det händer. 

Är det en viss typ av människor som använder sig av härskarteknik?

– Jag tror att alla, om vi vågar syna oss, vid något eller några tillfällen använt härskartekniker. Vissa personer använder det mer. Det kan i botten handla om osäkerhet och för att komma tillrätta med det har ett stort behov av att ta plats och makt, för att tillfälligt få bort känslan av otillräcklighet. Vissa människor är också mer egoistiska än andra, eller tycker sig ha rätt att ta makten och ha platsen.

Se också videon om varför du blir som dina föräldrar

Läs också om varför du blir svartsjuk

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du stött på härskartekniker?