Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är din kompis partner otrogen? Då ska du göra såhär

- 12/10/2017, 18:14
Är din vän i en dålig relation?
1 av 3

Är din vän i en dålig relation?

Privat/Pixabay

Vi frågade relationsexperten Charlotte Sander hur en ska stötta sin vän på bästa sätt.
2 av 3

Vi frågade relationsexperten Charlotte Sander hur en ska stötta sin vän på bästa sätt.

Privat

Det är viktigaste är att bara vara där.
3 av 3

Det är viktigaste är att bara vara där.

Pixabay

Det kan vara svårt att stötta en vän som är i en dålig relation med exempelvis otrohet. Vi pratade med relationsexperten Charlotte Sander.

Vi har alla varit där. Samtal efter samtal, konversationer över en flaskor vin och många kramar. Det kan vara riktigt svårt att veta hur en ska stötta en kompis som är i en dålig relation. 

Därför pratade Nyheter24 med relationsexperten och samtalsterapeuten Charlotte Sander om hur en stöttar på allra bästa sätt när ens väns partner varit otrogen.  

– Inte sällan när det kommer till otrohet så blir man tilltufsad, tappar gränserna och kanske mer tvivlar på sig själv och tar på sig en hel del av skulden.

Charlotte berättar att en ofta får sänkt självkänsla och självförtroende och att det kan vara bra som vän att prata om vart gränsen bör gå. Hjälpa personen att hitta tillbaka.

– Eftersom det ofta också innebär stor förvirring när man går igenom en otrohet så kan det vara väldigt skönt att ha en vän som visar på en trygghet och som har koll på vad som är okej och inte okej.

Det är också viktigt, enligt Charlotte, att berätta vad en som utomstående ser och att en förändring behövs. 

– Där kan man också samtala om vilka förändringar som behövs göras och vilka steg som behövs tas för att nå dit.

Bildkälla: Pixabay

Men det är bra att tänka på att inte vara allt för hård mot vännen. 

– Som vän så får man så klart inte visa på alltför mycket pekpinnar och som att det man själv vet är bäst, utan man behöver i ett sådant här känsligt läge som ju otrohet är, både vara inkännande och stabil.

Det viktigaste är att finnas där både under tiden och efter allting utspelat sig. Men det kan vara jobbigt att stötta en vän. 

– Självklart är det så att om vännen inte kommer någonstans utan bara ältar och försvarar sin partner och inte gör någon förändring, då kanske man ska fundera på om man orkar och vill finnas där, det kan vara läge att ta en paus i vänrelationen.

Ibland, berättar Charlotte, så kan det till och med en avslutad vänrelation vara det som får vännen att inse att det inte är värt längre. 

– Ett avslut i vänskapen kan vara det som är varningsklockan som äntligen gör att man inser att man måste göra något åt sin relation, och inte sällan heller då så kan man hitta tillbaka till varandra som vänner. 

Kolla även in: Tecken på att du bör springa ifrån din partner fort som SATAN

Ska du på dejt snart? Då kanske du vill ha koll på vad som är absolut bäst att prata om på dejten.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.