Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 unga personer som förändrat världen – som du måste känna till

- 14/10/2017, 10:35 -
Det finns många unga som gjort stora ting.
1 av 3

Det finns många unga som gjort stora ting.

TT

Som Iqbal Masih.
2 av 3

Som Iqbal Masih.

TT

Och Anne Frank.
3 av 3

Och Anne Frank.

TT

Det finns en hel del riktigt unga personer som verkligen förändrat världen till det bättre.

De här personerna har bevisat att en inte som måste vara i en viss ålder för att göra skillnad. Dessa unga, ja hjältar, har förändrat världen till det bättre. 

Kalief Browder 

När Kalief Browder, då 16 år gammal (2010), gick från en fest i Bronx, USA, så blev han gripen av polis. De tog honom till polisstationen och förhörde honom angående en påstådd stöld av en ryggsäck. 

Eftersom att han blev dömd till villkorlig frigivning ett år tidigare så skulle han få fängelse i väntan på rättegång om han inte betalade borgen. Kaliefs familjen hade inte råd att betala den så han skickades iväg till fängelse. 

Och det var inte vilket fängelse som helst. Det ökända fängelset heter Rikers och ligger på en ö, med samma namn, i New York. Känt som ett av USAs farligaste fängelser. Där fick han sitta i tre år utan rättegång.

I fängelset blev han misshandlad av både andra fångar och vakter. Kalief fick sitta, av de tre åren, 400 dagar i isoleringscell. FN har tidigare sagt att över 15 dagar i isoleringscell räknas som tortyr. Han nekades också vård, mat och hygienartiklar. 

Rättegången sköts upp över 30 gånger och tillslut gick de med på att han skulle släppas. Om han erkände. Något han i det sista vägrade. Han hade ju inte stulit ryggsäcken. När han till sist, efter tre år av tortyr, svält och misshandel, släpptes fri gjorde han det odömd. 

Efter sin frigivning hyrde han en advokat och påbörjade en process för att stämma New York. Såväl polismyndigheten, rättegångssystemet och självaste staden New York. Han fick stor medial uppmärksamhet och hans historia berörde tusentals. 

Tack vare hans kamp kommer nu fängelset, som påvisat stora brister, att stängas ner. Barack Obama förbjöd isolering för minderåriga efter att ha hört om Kaliefs fall och stora strålkastare har kastats över New Yorks rättsystem. 

Kalief tog sitt liv 2015, efter att ha fått extrema psykiska såväl som fysiska trauman efter sin fängelsetid. Många ställer New York som ansvariga för hans död. 

Malala Yousafzai

Bildkälla: TT

Om vi säger Malala Yousafzai, 20, så ringer det nog en klocka. Hon är uppväxt i Pakistan och känd för sitt engagemang för rätten till skola för flickor. 

Så pass känd att hon, då bara 15 år gammal, blev utsatt för ett mordförsök. Malala hade, trots sin unga ålder, börjat tala ut om problemet så pass mycket att äldre män med makt såg henne som ett hot. 

Hon blev skjuten bland annat i ansiktet och det var nära att hon förlorade sitt liv. Hon fick asyl i London och efter att hon återhämtat sig så tog hon upp facklan och fortsatta att leda för rätten till skola för flickor i Pakistan. 

Hennes modiga och inspirerande historia har gjort så pass stort intryck på världen att hon fick Nobels fredspris år 2014. Den yngsta någonsin att få det oerhört stora priset. 

Xiuhtezcatl Martinez

Bildkälla: TT

Xiuhtezcatl Martinez är en 17-årig miljöaktivist från USA. Han var bara sex år gammal första gången han ställde sig på scen och höll tal. 

Hans första riktiga ställningstagande var när ett bolag ville utvinna skiffergas i orten han bodde i. Då var han nio år och åkte omkring och höll tal.

Idag har han hållit flera tal i FN och tagit emot Children's Climate Prize. Till DN har han i en tidigare intervju sagt att unga personer har en vilja att förändra. 

– Det är väldigt lätt att tappa hoppet när man möts av all rapportering om klimatförändringar, ekonomiska kriser, flyktingkriser, fattigdom, hunger och politisk oro. Men så fort man går från att prata om problemen till lösningarna, vad vi faktiskt kan göra, så ser jag en enorm vilja från unga människor att engagera sig.

Iqbal Masih

Bildkälla: TT

När Iqbal Masih bara var fem år gammal så började han arbeta på en mattfabrik som skuldslav i Pakistan. Efter fem år av slavarbete lyckades han fly. 

Han började kämpa mot barnarbete och slaveri. Han fick börja i skolan och talade på många offentliga möten om sina erfarenheter. Iqbal lyckades inspirera andra barn att också lämna mattfabriken. 

1995 mördades han av män från mattfabriken. Han blev bara 13 år. Efter sin död har han, i efterhand 2000, vunnit World Childrens Prize. 

Anne Frank

Bildkälla: TT

Under andra världskriget så var, då mellan 13-15 år gammal, Anne Frank tvungen att gömma sig från nazisterna. Eftersom att du var judisk. 

De två åren hon gömde sig i en lägenhet i Amsterdam, tillsammans med sin familj, så skrev hon dagbok. Den dagboken har varit ett viktigt vittnesbörd för generationerna efter och dagboken läses fortfarande, nu i formen av en bok, världen över. 

Bara femton år gammal dog hon i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Källa: Metro Uk, DN, The New Yorker

Se också videon på mannen som är en riktig hjälte

Läs också listan över de mäktigaste unga 2017

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kände du till de här personerna?