Jennifers syster Nidias hjärta donerades efter hennes plötsliga dödsfall.
1 av 3
Jennifers syster Nidias hjärta donerades efter hennes plötsliga dödsfall. - Foto: Privat
En tolvårig flicka fick hennes hjärta.
2 av 3
En tolvårig flicka fick hennes hjärta. - Foto: Privat
"Hon fick ett hjärta av guld"
3 av 3
"Hon fick ett hjärta av guld" - Foto: Privat

Jennifers syster donerade sitt hjärta – räddade tolvårig flickas liv

Jennifers syster Nidia gick bort för en månad sedan. Men det plötsliga dödsfallet förde med sig något fint.


"I tredje kvartalet 2017 finns ett behov av 800 organ. Hittills i år har 139 avlidna personer kunnat hjälpa andra svårt sjuka genom att donera sina organ. Samtidigt har 27 personer dött i väntan på en transplantation."

Det säger statistiken, enligt Svensk transplantationsförening, om organtransplantationer hittills i år. Nidia var en av de som donerade ett hjärta och räddade ett liv. 

Tidigare under hösten gick Jennifer Lindgen, 22 år gammal, syster Nidia Ahlström, 32 år plötsligt bort. En hjärnblödning pågrund av ett medfött brock ingen i familjen var medveten om. 

På sjukhuset fick Jennifers äldre syster Jelena besluta om Nidias organ skulle doneras eller inte. De pratade ihop sig och kom sedan fram till att det var det Nidia skulle ha velat. 

 – Tack och lov så valde min syster rätt. Hon frågade oss alla vad vi tyckte och vi hade tidigare hört att Nidia velat donera så det fick bli så, säger Jennifer till Nyheter24. 

Förra veckan stod det klart att en tolvårig flicka fått Nidias hjärta och att hon, tack vare det, fick behålla livet. 

Alla systrar och mamma. Bildkälla: Privat

Jennifer berättar att det, mitt i sorgen, kom som ett sorts ljussken. Att det inte finns något ont som inte också bär med sig något gott. 

– Det känns så fantastiskt för att vi vet att hon älskade barn, hon har en dotter sen innan, och att det var det här hon ville innerst inne. Det känns extra fint och bra att det var ett barn som fick hennes hjärta. 

Enligt Jennifer, och många andra, var Nidia en person med ett hjärta av guld. Hon ville alltid alla väl och därför tror och gillar Jennifer att tänka att även flickan som fick hjärtat nu bär med sig det. 

– Mitt i all sorg så känns det underbart att en tolvårig flicka har fått chansen att leva ett långt liv. Givetvis skulle man velat att hjärtat hade fortsatt slå i Nidia men nu gick inte det och det känns så skönt att det slår i någon annan. Det känns som att hon lever kvar i någon annan, i en annan skepnad. 

Om Jennifer hade möjligheten att träffa flickan som fick hennes systers hjärta berättar hon att hon hade tackat ja. Att det skulle vara fint. 

– Jag har ingen aning om det går att få kontakt med familjen. Jag skulle personligen vilja träffa henne. Skulle föräldrarna ta kontakt med någon av oss så skulle jag bli jätteglad, samtidigt som jag förstår att de kanske inte vill göra det. 

Om att donera

De allra flesta myndiga personer kan, i Sverige, donera sina organ efter sin död. Det är personens hälsa som bestämmer om organen går att donera och inte personens ålder. 

För att tacka ja till att ens organ ska doneras efter ens bortgång så kan en göra följande: 

  • Anmäla sig till donationsregistret
  • Informera sina närstående, så att de kan ta beslutet åt dig.
  • Fylla i ett donationskort. Donationskort kan du hitta på vårdcentralen och ska alltid ligga nära ditt identitetskort. 

Källa: 177 vårdguiden

Se också videon om Tovas pappas sorg efter hennes död

Läs också om svårt sjuka Alana som fick en njure av en kille hon träffat på Tinder

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du förlorat en anhörig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 24 april

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Lägre vinst och högre kostnader för storbanken

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken.Vinsten pressas nedåt och kostnaderna lyfter med 12 procent i första kvartalet i år.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.