1 av 3
- Foto: Privat/TT
Alva laddade telefonen när det åskade ute.
2 av 3
Alva laddade telefonen när det åskade ute. - Foto: TT
3 av 3
- Foto: Privat

Alva, 17, träffades av blixten när hon låg i sängen: "Small rejält"

Det har gått lite mer än ett år sedan Alva Sand träffades av blixten och hon känner fortfarande av det i kroppen.


För lite mer än ett år sedan träffades då 16-åriga Alva Sand från Sandvikens kommun av blixten när hon laddade sin telefon.

Alva låg i sängen och pillade med sin telefon som laddades när olyckan inträffade. Hon såg en blixt och räknade för att se hur långt bort ovädret var. 

– Det verkade vara långt borta så jag fortsatte ladda telefonen. Några minuter senare så small det rejält. Jag såg något silvrigt vid telefonen. Jag kände smärtan i min arm och sen svartnade det för ögonen och jag tappade telefonen, sa Alva till Nyheter24 för ett år sedan. 

Bildkälla: TT

Det strålade från fingrarna och upp i nacken. Alva sprang in till sina föräldrar och berättade vad som hade hänt. En ambulans kom och hämtade Alva. På sjukhuset gjordes flera tester och läkarna sa att hon hade tur som höll telefonen i höger hand och inte i vänster där hjärtat sitter. 

Två veckor efter olyckan hade Alva fortfarande ont i huvudet och nacken, och kramper i överarmen. 

– Jag fick verkligen dödsångest. Jag kommer alltid att ta det säkra före det osäkra i framtiden. Jag har alltid varit livrädd för åskan, har hon tidigare sagt till Nyheter24. 

Idag har det gått lite mer än ett år sedan olyckan inträffades och Alva, som idag är 17 år, berättar att hon tänker på det ibland. 

Bildkälla: Privat

– Det är klart jag tänker på det ibland. Folk kommer även fram till mig i Sandviken och frågar om det var jag som blev träffad av blixten och frågar om hur det gick det.

I ungefär ett halvår efter olyckan hade Alva kramper i högerarmen och ont i nacken och huvudet från och till. Än idag är hon stel i högerarmen och lite spänd i musklerna. Efter olyckan har Alva känt mer obehag än innan, eftersom hon alltid har haft respekt för oväder och åska. 

– Man ska ha respekt för naturen för den är så mycket starkare än en själv. Var på din vakt, ladda inte telefonen när det åskar och lita inte alltid på räknesätten man använder för att se hur långt bort ovädret är, säger Alva till Nyheter24. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ladda telefonen när det åskar?
Tack för din röst!